Свет

Пољска и Литванија траже да нови сет ЕУ санкција Русији обухвати и нуклеарна ограничења

"Све је теже постићи неопходно јединство у ЕУ на тему увођења додатних санкција. Ипак, ми ћемо предложити амбициозан нови пакет", изјавио је један од Унијиних дипломата
Пољска и Литванија траже да нови сет ЕУ санкција Русији обухвати и нуклеарна ограничењаGetty © Handout / Handout

Пољска и Литванија желе да Европска унија уведе ограничења на руски нуклеарни сектор у оквиру новог сета санкција Москви и Минску због рата у Украјини, саопштиле су високе дипломате две земље ЕУ, преноси Ројтерс.

Две државе које се истичу у антируском расположењу предложиће да Унија забрани још медија због "руске пропаганде", те искључи више руских банака из глобалног система СВИФТ, потврдиле су дипломате које су тражиле да буду анонимне.

"Све је теже постићи неопходно јединство у ЕУ на тему увођења додатних санкција. Ипак, ми ћемо предложити амбициозан нови пакет", изјавио је један од дипломата и додао да очекује да ће десети пакет санкција ЕУ бити спреман на годишњицу почетка руске специјалне војне операције 24. фебруара.

Нове санкције против Белорусије планиране су јер тај "руски савезник" заобилази европске санкције Руској Федерацији у трговини разном робом. Исто је раније најавила и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен – Унија ће увести санкције Белорусији због помагања Русији у рату.

Украјина је тражила од Уније да у следећу рунду санкција укључи руску државну нуклеарну енергетску компанију "Росатом", што је до сада блокирала пре свега Мађарска, која има четири руска нуклеарна реактора и планира да изгради још два управо у сарадњи с "Росатом".

Предложено је да се "Росатом" и/или његово руководство прво ставе на "црну листу", што би потом довело до прекида сарадње у ЕУ с руском нуклеарном индустријом.

На "листи непожељних" Европске уније за сада се налази око 1.300 појединаца и 120 ентитета због рата у Украјини, односно због економских санкција које укључују трговински, транспортни, енергетски, банкарски, медијски и одбрамбени сектор.

Високе дипломате су рекле и да ће поново покушати да окончају трговину дијамантима између Белгије и Русије кроз нови пакет санкција и прошире забрану трговине робом која се може користити у војне сврхе.

image
VV inauguration
banner