Свет

Либија: Смртна казна за шест особа због преласка у хришћанство

Либијска агенција за унутрашњу безбедност је навела да би хапшења требало да "зауставе организовану акцију која има за циљ да подстакне и натера људе да напусте ислам"
Либија: Смртна казна за шест особа због преласка у хришћанствоwww.globallookpress.com © Ferhat Bouda/Picture alliance

Шест Либијаца се суочава са смртном казном због преласка у хришћанство и наводног прозелитизма, пише "Гардијан". 

Жене и мушкарци, укључујући и појединце из либијских мањинских етничких група попут Амазиха, односно Бербера, либанске снаге су одвојено привеле у марту. 

Либијска агенција за унутрашњу безбедност (ИСА) је прошлог месеца ухапсила и америчког држављанина, али је он пуштен и претпоставља се да је напустио државу.

Шест либијских држављана оптужено је на основу члана 207 либијског Кривичног закона, којим се прописују казне за сваки покушај "ширења ставова који имају за циљ промену основних уставних принципа или темељних структура друштвеног поретка".

ИСА је у саопштењу навела да би хапшења требало да "зауставе организовану акцију банди, која има за циљ да подстакне и натера људе да напусте ислам".

"Рођен сам 1977. године и ухапсила ме је јединица за унутрашњу безбедност због преласка у хришћанство. Придружио сам се групи Либијаца и странаца у Либији који су промовисали и ширили хришћанство", навео је у видео признању које је објавила ИСА Сејфао Мади, инжењер и отац једног детета, који признаје да је прешао у хришћанство 2017. године.

Мади се, како наводи његов адвокат Ваил Бен-Исмаил, након мучења у притвору одрекао одрекао своје хришћанске вере.

Иако привремени либијски устав из 2011. године гарантује немуслиманима слободу да практикују своју веру, он је суспендован због политичке борбе између исламистичке владе у Триполију и секуларне владе у Тобруку, пише "Гардијан".

Прошле године ИСА је ухапсила седам активиста због наводног атеизма. Двојица су пуштена, али је остатак групе и даље иза решетака.

image