Србија и Балкан

Кадиров Србима: Не дозволите сукоб ислама и хришћанства у својој земљи

Председник Академије наука Чеченије Џамбулат Умаров је пренео поруку чеченског лидера Рамзана Кадирова српском народу и представио своју књигу
Кадиров Србима: Не дозволите сукоб ислама и хришћанства у својој земљи© РТ Балкан

Чеченски лидер Рамзан Кадиров поручио је Србима да никада више не дозволе да хришћанство и ислам у овој земљи дођу у сукоб, рекао је данас председник академије наука Чеченије Џамбулат Умаров у Руском дому у Београду приликом представљања његове књиге "Фактор КРА - Антитерор".

"Драга наша српска браћо, разумејући вашу јуначку прошлост и знајући да ви нас прихватате као горштаке, што ми и јесмо, знамо каква сте ви чудеса показали свету штитећи сопствени идентитет, сувреренитет и веру, малтене сте једини народ у Европи који се, скоро без икакве помоћи, ослободио Хитлеровске окупације. Вама Црвена армија јесте помогла, али окосницу вашег отпора и одбране чинио је ваш народ и ваша јуначка борба. Надам се да ћете, поучени искуством из наше земље, учинити све да се никада не догоди да две највеће конфесије у вашој земљи дођу до сукоба, а то су православно хришћанство и ислам", пише у поруци чеченског лидера.

Кадиров је, такође, навео је Умаров, изразио жељу за развијањем сарадње у области науке, културе и даљим јачањем веза две државе.

Књига, посвећена анализи искуства у борби са међународним тероризом у Чеченској Републици,  представља први рад који на систематски начин резимира антитерористичку активност у Републици која се реализује под руководством лидера Чеченске Републике и Хероја Русије Рамзана Кадирова. Захваљујући њему, Чеченска Република је постала један од најстабилнијих региона Русије.

У књизи је истакнута и посебна улога првог председника Чеченије и Хероја Русије Ахмата-хаџи Кадирова који је животом платио борбу против међународног тероризма и донео мир на чеченску земљу.

Аутор књиге, који је био и потпредседник владе Чеченије и министар информисања, указао је на чињеницу да је тероризам данас "рушилачка свеопшта појава" која је постала и предмет проучавања, која имплицира даљи рад и анализу коју би требало да обаве историчари, геополитичари, политиколози и стручњаци у многим другим областима.

Када је реч о актуелној ситуацији у Украјини, Умаров каже да Чечени који данас ратују на границама Дњепра, не ратују против украјинског народа, већ "Колективног запада", како је "надмено себе сотона назвао".

Наводи да сматра да "будући отпор сотони" лежи у заједништву, то јест духовном уједињењу православних хришћана и муслимана, те да у многим средњевековним записима хришћани муслимане наводе "као људе који држе своју реч".

image