Свет

Мађарска усвојила закон о мигрантима: Штитимо хришћанску културу и идентитет земље

Не желимо да постанемо земља имиграната, наводи се у резолуцији
Мађарска усвојила закон о мигрантима: Штитимо хришћанску културу и идентитет земљеGetty © Matt Cardy

Мађарска скупштина усвојила је резолуцију о подршци владиној оштрој имиграционој политици.

Резолуција под називом "О одбијању имиграције и локална подршка земљама мигрантског порекла" усвојена је са 143 гласа "за", десет "против" и 23 уздржана.

Како се наводи на сајту парламента, резолуцију је поднела фракција Хришћанско-демократске народне партије, која је део владајуће коалиције коју предводи премијер Виктор Орбан. Посланици ове коалиције, као и националистички покрет "Наша отаџбина" подржали су документ, док су представници левичарске опозиције гласали против, а фракција Демократске коалиције у знак протеста је одбила да гласа, преноси ТАСС.

"Став Мађарске о миграцијама је јасан: не желимо да постанемо земља имиграната", наводи се у резолуцији.

Напомиње се да у циљу заштите идентитета земље и хришћанске културе "миграција мора бити заустављена, границе морају бити заштићене и помоћ земљама порекла миграната мора бити обезбеђена на локалном нивоу".

У документу се такође наводи да би питања имиграције требало да буду у надлежности националне владе, што је услов који треба поштовати сваки пут када се Мађарска придружи било ком међународном споразуму у вези са миграцијом.

Резолуција није обавезујућа, али је наговестила да ће Мађарска наставити да одбија имигранте из Азије и Африке, пркосећи позивима других земаља и Европске уније. Папа Фрациско је током посете Будимпешти прошле недеље предложио да Мађари држе своја врата отворена, имплицирајући већу отвореност према имигрантима.

image