Свет

Британија плаћа Француској да задржи мигранте? Сунак и Макрон објавили нови споразум о мигрантима

Лондон ће платити Француској више од 500 милиона долара како би пооштрила контролу над каналом Ламанш и спречила нелегалне мигранте да чамцима прелазе у Велику Британију
Британија плаћа Француској да задржи мигранте? Сунак и Макрон објавили нови споразум о мигрантимаGetty © Kin Cheung - Pool/Getty Images

Британија ће платити Француској око 480 милиона фунти (577 милиона долара) у наредне три године како би помогла у спречавању миграната да прелазе у Британију малим чамцима. Новац је намењен финансирању већег броја патрола и побољшане технологије.

Нови споразум објавили су британски премијер Риши Сунак и француски председник Емануел Макрон током скупа чија је сврха успостављање нових веза са Британијом након брегзита. Скуп је уједно представљао први састанак Француске и Британије у последњих пет година, преноси Ројтерс.

У оквиру новог споразума, Британија ће помоћи у финансирању центра за мигранте у Француској. Британија је такође пристала да пошаље службенике британске Националне агенције за борбу против криминала са њиховим француским колегама у земље које се налазе на рутама које користе кријумчари људи.

Британија ће обећану суму плаћати у ратама, док ће Француска такође обезбедити знатно више средстава, додаје се.

Велика Британија је почетком месеца представила нови закон који забрањује улазак у земљу тражиоцима азила који долазе на острво малим бродовима или чамцима преко Ламанша.

Новим прописом предвиђено је да ће сваком ко на овај начин дође у земљу бити онемогућено да затражи азил и биће депортован или у земљу порекла или у такозване безбедне треће земље.

Сунакова Конзервативна партија нада се да би спровођењем чврсте политике према имиграцији могли да поврате своју популарност у јавности пошто у анкетама заостају за главном опозиционом Лабуристичком странком, претходно је оценио Ројтерс.

image