Свет

Лов на вештице или лов на шпијуне? Украјинци страхују да разлике више нема

Потрага Кијева за издајицама, двоструким агентима и колабораторима се убрзава
Лов на вештице или лов на шпијуне? Украјинци страхују да разлике више немаGetty © Thomas Lohnes / Stringer

Скоро сваког дана украјинске власти објављују још један случај наводне издаје од стране високих чланова безбедносних и агенција за спровођење закона, тужилаца, запослених у државној индустрији, градоначелника и других изабраних званичника.

Многи Украјинци и западни обавештајци верују да је велики број двоструких агената и симпатизера на највишем нивоу олакшао пут Русима, нарочито у јужној Украјини, где су преузели Херсон скоро без отпора.

А украјинске власти кажу да тек почињу лов на шпијуне који су издали земљу и још увек подривају безбедност и одбрану Украјине.

Због историјских веза са Русијом, познато је да су Служба безбедности Украјине и друге безбедносне агенције, као и индустрија оружја и енергетике земље, пуне шпијуна, пише бриселски "Политико". Од побуне на Мајдану 2013-14, током које свргнут Виктор Јанукович, повремено су спровођене чистке неподобних.

Како сукоб бесни, чистке су, наводи портал, постале хитније. И више политичке јер су све чешће на удару опозициони политичари и лидери цивилног друштва који оптужују председника Владимира Зеленског и његов тим да користе сукоб да консолидују што је могуће више власти.

Прошлог лета, Зеленски је отпустио неколико високих официра, укључујући генералног тужиоца Ирину Венедиктову и шефа обезбеђења Ивана Баканова, са којима је дуго био пријатељ. У обраћању народу, рекао је да власти истражују више од 650 случајева званичника код којих се верује да су издали и помагали и подржавали Русију, укључујући 60 који су остали на територијама под контролом Русије који сада "раде против наше државе".

"Овако велики број злочина против темеља националне безбедности и веза успостављених између украјинских органа за спровођење закона и руских специјалних служби поставља веома озбиљна питања", рекао Зеленски.

У Украјини, упркос наводном постојању доказа о издаји и колаборацији, расте нелагодност што нису сви случајеви и оптужбе легитимни.

Неки сумњају да се лов на шпијуне сада спаја са политичким ловом на вештице. Страхују да би потрага могла бити све више повезана са политиканством или личним сукобима или покушајима да се прикрију корупција и злодела. Али и да одврати пажњу од растућих питања о неспособности владе.

Међу предметима који изазивају забринутост када је у питању могуће прикривање корупције је и онај против 40-годишњег Романа Дудина. "Нешто није у реду са овим случајем", рекла је за "Политико" Ивана Климпуш-Цинцаде, бивша потпредседница украјинске владе, а сада опозициона правница.

Зеленски је бившег харковског шефа безбедности Романа Дудина разрешио дужности прошлог маја, рекавши да "није радио на одбрани града". Занимљиво, али Дудин није притворен и оптужен још наредна четири месеца и ухапшен је тек у септембру прошле године. Дудинов главни адвокат Олександр Кожевников каже да ни Зеленски ни његови претпостављени у СБУ нису изнели никакве притужбе на његов рад пре него што је отпуштен.

"Рећи да су докази слаби је потцењивање - једноставно не одговара стварности. Добио је неке награде и признања за своје напоре пре и током рата од Министарства одбране", каже Кожевников. "Када сам пристао да размислим о преузимању случаја, рекао сам Роману ако постоји било какав наговештај издаје, да ћу га одмах оставити - али нисам нашао ништа", додао је он.

Државни истражни биро каже да се Дудин "уместо да организује рад на сузбијању непријатеља… заправо бавио саботажом". Тврди се да је веровао да ће "руска офанзива бити успешна" и да се нада да ће руске власти према њему поступати благонаклоно због његове субверзије, укључујући "намерно стварање услова" који омогућавају освајачима да заплене оружје и опрему из база служби безбедности у Харкову. Поред тога, пише "Политико", наводно је напустио своју функцију без дозволе, незаконито наредио свом особљу да напусти регион и уништио је безбедан комуникациони систем за контакт са Кијевом.

Али документи које је "Политико" добио од релевантних украјинских агенција изгледа поткопавају оптужбе. Један сведочи да није пронађена штета на безбедном комуникацијском систему, а у документу министарства одбране каже се да је Дудин распоређивао оружје из локалног арсенала СБУ снагама територијалне одбране. "Локални батаљони су му захвални што је поделио оружје", каже Кожевников.

Његов адвокат каже да је Дудин напустио Харков само зато што су му претпостављени наредили да оде у Кијев да помогне у одбрани украјинске престонице. Геолоцирани снимак Дудина у униформи заједно са другим службеницима СБУ у центру Кијева, судија је прогласио неприхватљивим. Одбрана је затражила од судије изузеће због академских веза са Олехом Татаровим, замеником шефа председничке администрације, али је захтев одбијен.

Према документу од 29 страница који су сакупили адвокати одбране за евентуално суђење, изгледа да су се Дудин и његови потчињени грозничаво супротстављали руским снагама, заробивши 24 диверзанта, идентификујући 556 сарадника и извршивши признање за кретање руских трупа.

Чак и пре Дудиновог случаја, било је све веће сумње у вези са неким оптужбама за издају - укључујући и нејасне оптужбе против бившег тужиоца Венедиктове и бившег шефа безбедности Баканова. Обојица су оптужени да нису спречили сарадњу неких у својим одељењима. Али изненада у новембру, Венедиктова је именована за украјинског амбасадора у Швајцарској. А пре две недеље, Државни истражни биро је саопштио да агенција није утврдила да је Баканов учинио никакво кривично дело.

Ослобађање оптужби овоје, након њихових понижавајућих и веома јавних отпуштања, изазвало је збуњеност. Издаја се често чини главном оптужбом - било прикладно или не - и користи се рефлексивно.

Прошлог месеца, неколико украјинских војника оптужено је за издају јер су ненамерно открили информације током неовлашћене мисије, која је омогућила Русији да гађа војни аеродром.

Војници су покушали без дозволе да заплене руски ратни авион у јулу након што је његов пилот показао да жели да пребегне. Глупост је можда и била, али адвокати кажу да није била издаја.

Лов на шпијуне или на вештице? Пошто ових дана у Кијеву реч издаја лако измиче са језика, браниоци брину да се то двоје спаја.

image
VV inauguration
banner