Свет

"Фајненшел тајмс": Руска шпијунска мрежа заобилази санкције и набавља технологију за Запада

Америчко министарство правде оптужило је мрежу "Сернија" за спровођење "високо осетљивих и поверљивих набавки" за руску Федерална службу безбедности (ФСБ)
"Фајненшел тајмс": Руска шпијунска мрежа заобилази санкције и набавља технологију за Западаwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Руска шпијунска мрежа успела је да дође у посед софистицираних технологија у власништву компанија из Европске уније, чак и након што су САД појачале своје напоре у спречавању заобилажења санкција.

Шпијунска мрежа, која је успела да набави различите производе - од микрочипова до муниције - дошла је у посед машина из Немачке и Финске, на тај начин заобилазећи санкције уведене у марту 2022. године.

Способност руских шпијунских мрежа да дођу до осетљивих западних технологија указује да САД и ЕУ имају велике проблеме са спровођењем санкција против Русије, пише "Фајненшел тајмс".

Америчко министарство правде оптужило је мрежу "Сернија" за спровођење "високо осетљивих и поверљивих набавки" за руску Федерална службу безбедности (ФСБ), односно за њену Дирекцију за научно-технолошки обавештајни рад, познату као "Дирекција Т".

Остали клијенти "Серније" наводно укључују руску Спољнообавештајну службу (СВР), државне компаније "Ростек" и "Росатом", као и руску министарство одбране, наводи "Фајненшел тајмс".

Како пише тај британски лист, компанија у власништву исте особе као и "Сернија", која у САД има статус ентитета "који учествује у пролиферацији активности у сарадњи са руским обавештајним службама", наставља да купује санкционисане производе унутар ЕУ.

Пословни документи, увозне декларације и интервјуи показују да је компаније "Трејдинг хаус трејдтулс", регистрована у индустријској зони недалеко од Москве, од избијања сукоба у Украјини купила робу у вредности око 900.000 долара, укључујући микрочипове и машине за индустријску производњу.

"Трејдтулс" је регистрован на истој адреси као "Робин трејд", компанија у власништву Алексеја Зибирова и део мреже "Сернија". Како наводи "Фајненшел тајмс", Зибиров се не налази на листи санкционисаних у САД, али има статус "особе од значаја" за ФСБ.

Према сазнањима британског листа, "Робин трејд" је закључно са априлом 2022. године увезао 12,2 милиона долара робе у Русију, али им је промет опао за готово 90 одсто након увођења санкција.

Док су други делови мреже након тога обуставили своју своју активност, "Трејд тулс" је почео са увозом машина из Немачке, чија је вредност до краја 2022. године износила око 554.000 долара.

Поред тога, они су из Сингапура увезли америчку технологију за производњу полупроводника, укључујући ону коју развијају компаније које су након увођења санкција обуставиле свој рад у Русији.

Извештај "Центра за нову америчку безбедност" објављен прошлог октобра тврди да се Русија окренула "увозу на црним тржиштима, користећи ланце компанија које прикривају коначног купца". Сличну методу раније су користиле друге земље под америчким санкцијама, попут Ирана и Северне Кореје.

Америчко министарство одбране у децембру је подигло оптужнице против петоро руских држављана повезаних са "Сернијом" због "завере ради прибављања војне и цивилне технологије у име руских произвођача наоружања", пише "Фајненшел тајмс".

Део активности руске мреже укључивао је набавку технологије која се користи у развоју хиперсоничног оружја.

image