Русија

Руска дума усвојила: Доживотни затвор за издају

Измене и допуне Кривичног законика Русије имају за циљ јачање одговорности за терористичке акте и злочине против безбедности државе и уставног поретка
Руска дума усвојила: Доживотни затвор за издајуwww.globallookpress.com © Russian Government Press Service/via Globallookpress.com

Државна дума усвојила је данас предлог закона којим се уводи доживотни затвор за велеиздају и пооштрава одговорност за тероризам. Документ уводи и кривичну одговорност за помагање у извршењу одлука међународних организација у којима Русија не учествује, преноси ТАСС.

Документ који је Влада Руске Федерације предала Државној Думи у новембру 2022, садржи измене и допуне Кривичног законика Русије које имају за циљ јачање одговорности за злочине терористичке природе и злочине против безбедности државе и уставног поретка. 

Тако је за дело "издаја" утврђена казна доживотног затвора, а за "терористички акт" максимална казна је повећана са 15 на 20 година затвора. За дело "акт међународног тероризма" казна ће бити од 12 година, па до доживотног затвора. Минимална казна за учешће у терористичким злочинима или регрутовање ће се повећати са пет на седам година, а минимална казна за помагање са десет на 12 година.

За "организовање терористичке заједнице и учешће у њој" уводи се казна од десет до 15 година затвора. 

Када је у питању "саботажа" пооштрена је казна за дела чији је циљ наношење штете објектима саобраћајне инфраструктуре, као и наношење штете здрављу људи у циљу нарушавања економске безбедности и одбрамбене способности земље. За ова кривична дела прети казна до 20 година затвора.

Такође, Кривични закон Руске Федерације допуњен је новим чланом "Пружање помоћи у извршењу одлука међународних организација у којима Руска Федерација не учествује, или страних државних органа", за шта је предвиђена новчана казна од 300.000 до милион рубаља или затвор до пет година.  

image