Свет

Олаф Шолц на удару критика због политике према Кини

Напади на немачког канцелара долазе и из иностраства и из саме Немачке
Олаф Шолц на удару критика због политике према Кини© Tanjug/Michael Kappeler/Pool Photo via AP

Док позиви да се Европска унија огради од Кине и смањи своју трговинску зависност од ове државе постају све гласнији, немачки канцелар Олаф Шолц се залаже за очување трговинских односа са Пекингом на садашњем нивоу, због чега је под све већим притиском, како у иностранству тако и код куће.

Сукоб око политике према Кини почео је да дели и саму владајућу коалицију у најмногољуднијој држави ЕУ. Док Шолцове Социјалдемократе заступају умереније ставове и подржавају економску сарадњу са Пекингом, Зелени су отворено против такве политике и траже удаљавање како немачке, тако и целокупне европске привреде од Кине.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок недавно је критиковала немачке предузетнике због, како она тврди, „потпуне економске зависности од Кине која је заснована на нади, а која нас чини политички рањивим“. Овај језик не одудара много од оног који се користи да би се оправдала серија антируских санкција које је Европска унија донела у последњих неколико месеци.

Ипак, ставови Олафа Шолца далеко су нејаснији. Немачки канцелар посетиће Пекинг почетком новембра и са собом ће повести и делегацију немачких привредника. До ове посете долази само неколико месеци након сличне посете Јапану. Тада је Шолц изјавио да је неопходно да немачка предузећа смање своју зависност од Кине.

Очекује се и да ће Шолц потврдити уговор са кинеским државним предузећем за бродски транспорт "Коско" којим ова фирма  треба да постане мањински власник луке у Хамбургу, и поред противљења чак шест министара.

Питање политике према Кини поделило је европске лидере на прошлонедељном састанку Европског савета. Поједине земље, попут балтичких држава, желе одвајање од Кине, а Немачка је заузела далеко опрезнији став. Шолц се тако очекивано нашао на удару својих европских колега када изјавио да не треба да дође до кидања економских веза са Пекингом.

"ЕУ се поноси тиме што представља савез заинтересован за светску трговину и не удружује се са онима који промовишу деглобализацију", изјавио је Шолц том приликом.

Шолцу је у помоћ прискочио холандски премијер Марк Руте, који је нагласио да Европа не треба да "американизује" своје односе са Кином, алудирајући на недавну одлуку администрације председника Џозефа Бајдена да окарактерише односе са Кином као "најважнији геополитички изазов".

Летонски премијер Кришјанис Карниш критиковао је одлуку свог немачког колеге да посети Пекинг и рекао да се са Кином "најбоље можемо суочити када смо 27, а не када смо један на један".

Немачка ће се несумњиво наћи под притиском да даље ограничи своју сарадњу са Кином. Ипак, то би могло да буде изузетно штетно по њену привреду, пошто је трговина са највећом привредом Азије чинила око осам одсто немачког извоза и 10 одсто немачког увоза, према подацима из 2020. године. Кина је други највећи купац немачких производа, али и највећи извозник у ту европску државу.

image