Свет

Макрон бесан због Шолцове одлуке да спасе Немачку

Француски председник огорчен одлуком немачког канцелара да додели милијарде немачком енергетском сектору, пише "Телеграф"
Макрон бесан због Шолцове одлуке да спасе НемачкуNone © Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Британски дневник "Телеграф" пише да је француски председник Емануел Макрон бесан због одлуке немачког канцелара Олафа Шолца да издвоји милијарде евра за подршку енергетском сектору у Немачкој.

"Париз је бесан због покретања шеме сопствене енергетске помоћи у вредности од 200 милијарди евра у Немачкој без претходних консултација са својим најближим партнером из ЕУ и због тога што преферира америчко оружје", пише "Телеграф".

Француски лидер је, како се наводи у тексту, чак отказао заказани састанак са немачким колегом.

"Одлука о одлагању традиционалних владиних консултација показује растући јаз између држава ЕУ у енергетској и војној сфери", наводи "Телеграф".

Портпарол немачког канцелара Волфганг Бихнер признао је "да постоји низ питања о којима Париз и Берлин не могу да постигну јединствен став".

"Французи су веома љути на Немце, посебно на Шолца. Не говоре о томе јавно, али су у четири ока бесни", рекао је извор из дипломатских кругова за британски лист.

Раније је Макрон рекао да би одлука Немачке да покрене шему спасавања од 200 милијарди евра како би заштитила своја предузећа и потрошаче од скокова цена енергије могла да доведе до "изобличења" у ЕУ.

image