Русија

Пажња, говори Москва: Русија је спремна за параду победе

Ове године парада има посебан значај, јер се и Русија и данас бори са истим злом, као и пре 82 године. Из тог разлога, одржавање параде у престоници није било под знаком питања
Пажња, говори Москва: Русија је спремна за параду победеGetty © Oleg Nikishin

"Внимание, говорит Москва" (Пажња, говори Москва), речи су без којих је немогуће замислити ни једну параду на Црвеном тргу. Чувени спикер Јуриј Борисович Левитан је почињао сваку параду управо тим речима. Његов дубок и строг глас терао је милионе људи да застану на тренутак, обрате пажњу на младиће у војној униформи на главном тргу Русије, а претходно СССР-а и одају почаст 27 милионима људи који су погинули за слободу, борећи се против нацизма.

Иако Левитан више није са нама, традиција је остала, на овај начин и даље почиње парада.

Ове године парада победе има посебан значај, јер се и Русија и данас бори са истим злом, као и пре 82 године. Стога парада у престоници није била под знаком питања без обзира на тренутну ситуацију.

Многе регије су отказале параду ове године из безбедносних разлога, пре свега области које граниче са Украјином, али не и Москва.

"Наравно, предузимају се и већ су појачане мере како би се осигурала безбедност. Нема промена у плановима за параду", рекао је недавно портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Иако делује да се одлука о паради доноси брзо и лако, припреме почињу неколико месеци раније. Како се шале учесници параде, припреме почињу чим војници прођу Црвеним тргом и врате се у касарне. То, наравно, није тако али није ни далеко од истине.

 

Организација оволико великог догађаја са импозантним бројем војне технике није нимало лак задатак, па ограничења и безбедносне мере које се спроводе утичу на живот грађана чак и у мегаполису као што је Москва.

Прве плакате у част Дана Победе можете видети на московским улицама већ у марту или почетком априла, док се у центру све чешће појављује георгијевска лента као симбол победе. Што се ближи 9. мај, на улицама руске престонице можете видети све више разних догађаја: од концерата до разних такмичења за најлепшу војну песму или рецитацију. 

Посебна пажња је посвећена ветеранима. Многи од њих нису у стању да дођу на Црвени трг због броја година, па се стога већ неколико година организује "Парада у дворишту". Многи ветерани имају своју личну параду коју могу са терасе да гледају како војна лица марширају уз пратњу војног оркестра. Прва таква парада је била одржана у Москви и убрзо је постала популарна у целој Русији.

Војна техника у граду и околини никада није плашила Московљане, јер су сви схватали да почињу припреме за параду. Иако градска власт чини све да пробе и вежбе што мање утичу на живот грађана највећег града, озбиљне безбедносне мере ипак коче његов свакодневни живот, у коме влада веома брз темпо живота. Велики број полицајаца, затворен центар града, обустављен рад подземних пешачких прелаза и неких станица метроа су само неке од ставки које грађани морају да "преживе" сваке године.

Узимајући у обзир развој дронова и покушај напада на Кремљ, градске власти и војска су центар града опремили чувеним "глушилками" - системима радиоелектронске борбе намењене за обарање и деактивацију летелица.

Мера је скроз разумљива, али она највише утиче на Московљане пошто је потпуно обустављен рад система за навигацију у телефонима и многим апликацијама.

Док пишем овај текст, навигатор показује да се налазим у реци Москва, док ме апликација за доставу хране види 50 километара од престонице, а банка ми је блокира карту јер се наводно користи негде ван Русије. Није баш пријатно али вреди истрпети јер већ сутра ће се одржати величанствена парада на Црвеном тргу, која ће и ове године почети речима: "Внимание, говорит Москва".

Многи суграђани беже из престонице за време параде, а ове године су први, шести, седми, осми и девети мај нерадни дани, па су многи "спојили" те дане како би се одморили од московске буке. Људи из околних градова, напротив, долазе у Москву како би видели параду или барем генералну пробу.

Према речима министра одбране Сергеја Шојгуа, у паради на Црвеном тргу учествоваће 10.000 људи и 125 јединица технике и војне опреме. Министар је нагласио да ће 2023. године војне параде бити одржане у 28 руских градова, са око 1.200 јединица наоружања и војне опреме и више од 55.000 људи.

Градови су спремни, војска такође, одбројавају се сати до почетка параде, а РТ Балкан ће уживо емитовати догађај, где ће уз "Каћушу" и војни оркестар Црвеним тргом проћи чувени Т-34, баш као и 1945. године.

image
VV inauguration
banner