Свет

Бајден затрокирао: Сутра могу да паднем мртав...Али Џонатане, куцни у дрво (ВИДЕО)

Најстарији председник Америке поново се понашао чудно, и то баш у емисији у којој је бранио своје менталне способности за обављање функције председника
Бајден затрокирао: Сутра могу да паднем мртав...Али Џонатане, куцни у дрво (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

Амерички председник Џозеф Бајден који следећег месеца пуни 80 година и познат је као склон гафовима, рекао је да још има времена да одлучи да ли ће се кандидовати и за други мандат у Белој кући.

"Нисам донео ту званичну одлуку, али ми је намера... да се поново кандидујем и имаћемо времена да донесемо ту одлуку" рекао је Бајден који би ако ту функцију освоји, на крају другог мандата имао 86 година.

 У интервјуу за емисија на америчком каналу "Ем- Ес-Ен-Би-Си", Џозеф Бајден направио је гаф који је покренуо лавину коментара о његовом менталном здрављу.

Када га је водитељ упитао да ли и његова супруга Џил жели да се он кандидује, Бајден се поново чудно понашао. Погледа прикованог за под, изгледао је конфузно и као да је "одлутао". Ћутао је све док га водитељ поново није подстакао да одговори.

Упркос тој "епизоди", Бајден је емисију провео тврдећи и да су његове менталне и физичке способности сасвим одговарајуће за функцију коју обавља.

Шеф Беле куће себе је описао као "великог поштоваоца судбине“ и да би "сутра могао да падне мртав" и нагласио да би они који у питање доводе његове године и оштроумност могли да подрже и "неког другог демократу".

"Што се тиче мог нивоа енергије и питања колико тога могу да урадим, мислим да би људи требало да се запитају имам ли и даље исту страст према ономе што радим. Ако мисле да имам, у реду. Ако не мисле... требало би да ме охрабре да одем", рекао је председник и додао:

"Али Џонатане, куцни у дрво, не желим да се завитлавам, доброг сам здравља. Физички функционишем добро, а такође и ментално“.

Овакво понашање најстаријег америчког председника опет је изазвало бројне реакције.

Забринутост око Бајденове способности за функцију, као "озбиљну" је окарактерисала републиканска представница за Њујорк, Клаудија Тени. Она је за "Фокс њуз" рекла да Бајден "није компетентан" да буде председник Сједињених Држава.

"Ово је заиста тужно, али он ме подсећа на воштану фигуру из музеја Мадам Тисо. Изађе и изговара речи које му суфлира његова влада у сенци, односно особље иза њега. И он заиста показује да није компетентан да ради овај најважнији посао у нашој нацији", рекла је Клаудија Тени.

Након бројних Бајденових гафова пред камерама, републикански представник из Тексаса, Рони Џексон, који је такође био и лекар бивших председника Обаме и Трампа, позвао га је да уради когнитивни тест.

"Није потребан неуролог да би неко схватио да је он у озбиљном когнитивном паду. Амерички народ зна шта се овде дешава и не мисли да је главнокомандујући способан да ради свој посао. Особље Беле куће и либерални медији треба да престану да га штите од питања о оштроумности, и да захтевају да одговори на мој позив за когнитивни тест", рекао је Џексон за Фокс њуз.

У међувремену, анкете показују да је готово две трећине Американаца, укључујући већину демократа, "донекле забринуто" за ментално здравље председника Бајдена.

image