Свет

Пољска осудила изјаве заповедника оружаних снага Мађарске о Другом светском рату

Сукоб у Украјини довео је до размирица између влада у Варшави и Будимпешти, које су годинама подржавале једна другу у спору са Европском унијом због наводног "демократског назадовања"
Пољска осудила изјаве заповедника оружаних снага Мађарске о Другом светском ратуwww.globallookpress.com © Jaap Arriens

Пољски амбасадор у Будимпешти осудио је новог начелника мађарских оружаних снага због његовог залагања за "умиривање Русије" поводом сукоба у Украјини, наглашавајући растући јаз између некада блиских централноевропских савезника, преноси "Блумберг".

Амбасадор Себастијан Кечијек објавио је писмо упућено генерал-потпуковнику Габору Борондију, који је у уторак рекао да је Други светски рат могао да буде спречен да су западне силе подржале мировне преговоре са нацистичком Немачком након што је Адолф Хитлер напао Пољску 1939. године.

Новоименовани шеф мађарских оружаних снага, тврди пољски амбасадор, назвао је немачку инвазију на Пољску "локалним немачко-пољским ратом."

Овакви коментари су "неприхватљиво искривљавање историје, нешто што није требало да буде изречено, посебно не од стране представника блиског савезника", написао је Кечијек у писму објављеном у среду.

"Управо је политика умиривања и прихватања захтева Трећег рајха довела до избијања Другог светског рата, а не одсуство преговора са агресором", изјавио је пољски амбасадор.

Сукоб у Украјини довео је до размирица између влада у Варшави и Будимпешти, које су годинама подржавале једна другу у спору са Бриселом због наводног "демократског назадовања".

Пољски коментари изјава мађарског начелника Генералштаба циљају на Орбаново одбијање да подржи Украјину у сукобу са Русијом.

Председник Мађарске одбацио је захтеве да Мађарска испоручи војну помоћ за Кијев и упозорио на претњу од избијања трећег светског рата због одлуке чланица НАТО-а и ЕУ да пошаљу оружје и новац како би помогли Украјини.

Орбан је неколико пута изјавио да би Запад требало смањи подршку Кијеву како би се сукоб окончао што је пре могуће.

Орбанови критичари, укључујући руководство у Кијеву, Сједињене Државе и многе савезнике у ЕУ и Северноатлантском савезу, тврде да Будимпешта, која одржава блиске економске везе са Русијом, заправо позива на капитулацију Украјине.

image