Свет

Орбан: Русија не може да буде поражена

Произвођачи оружја, као и амерички милијардер Џорџ Сорош, који је увек сањао да некако крочи на украјинско тло, заинтересовани су за наставак сукоба у Украјини, рекао је мађарски премијер
Орбан: Русија не може да буде пораженаGetty © Omar Marques / Stringer

Русија може да буде поражена и да се помири са поразом само у бајци, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан за радио "Кошут" и додао да у сукобу у Украјини неће бити победника, већ само поражених.

"Немам толико бујну машту да могу да замислим да неко може да победи државу која има нуклеарно оружје. Мислите да ће Руси седети и гледати свој пораз, разбијен политички систем, убиство свог председника, напад дроном на Црвени трг? У то да ће Руси немо да гледају и да ће се помирити са својим поразом, могу да верују само незреле особе. То се дешава у бајци, не у стварности", нагласио је Орбан.

Мађарској је већ на почетку сукоба било јасно да неће бити победника, већ само поражених, додао је он.

Само од Запада и Америке зависи колико су новца спремни да потроше на оружје којим снабдевају Кијев, нагласио је он и додао да је тешко победити модерне западне системе наоружања и скоро неограничене финансије из буџета САД.

"С друге стране, Русија има много већи број становника, већу војску, дужу традицију производње оружја и највећи нуклеарни арсенал на свету", додао је Орбан.

Произвођачи оружја и Сорош заинтересовани за сукоб у Украјини

Мађарски премијер је навео да су произвођачи оружја, шпекуланти и велики западни економски кругови који желе приступ руским природним ресурсима заинтересовани за наставак сукоба у Украјини.

"Рат увек има разлог зашто је почео, али ту су увек и различити интереси, као нпр да можете продати оружје. Произвођачи оружја цветају", казао је. 

Орбан је нагласио да постоје велики западни економски кругови, укључујући америчког милијардера Џорџа Сороша, који је "увек сањао да некако крочи на украјинско тло"

"Успели су да дођу до Украјине. Сада желе да добију приступ природним ресурсима Русије. Добро се сећам како су 1990-их, у време Бориса Јељцина, Запад и Америка желели да улажу у руску производњу и тако 'на пословној основи' стекну руске природне ресурсе", додао је.

Како је Орбан навео, након тога је руски председник Владимир Путин, који је заменио Јељцина, окончао то, избацио их из земље и поново преузео контролу над економским ресурсима Русије.

Сумњам да ће пољопривредници добити надокнаду од Брисела

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да не верује да ће мађарски пољопривредници добити финансијску подршку од Европске комисије, пошто Брисел стално обећава новац, али га не даје.

"У Бриселу су рекли да ће издвојити 100 милиона евра за подршку пољопривредницима. Ми, наравно, не верујемо у то, јер обично не говоре истину када је новац у питању. Прво обећавају, а онда не дају. Мислим да од нећемо видети тај новац – тако функционише Брисел", објаснио је Орбан.

Према његовим речима, ситуација са украјинским пољопривредним производима у централној Европи учи да се "увек треба ослањати само на сопствену снагу" у заштити личних интереса и да не треба чекати помоћ споља, посебно не из Брисела.

Претходно је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао да се Бриселу не може поверити извоз жита из Украјине, јер је жито, уместо да оде у Африку и Блиски исток, остало у Европи и уништило европско тржиште.

Европска комисија је раније саопштила да је предузела кораке за увоз одабраних житарица из Украјине. Према наводима комисије, мере су усмерене на отклањање логистичких потешкоћа повезаних са овом робом у Бугарској, Мађарској, Пољској, Румунији и Словачкој, ступиле су на снагу 2. маја и трајаће до 5. јуна.

Током овог периода, семе пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета украјинског порекла могу да се нађу у слободном промету у свим државама чланицама ЕУ осим ових пет држава. Паралелно, Бугарска, Мађарска, Пољска и Словачка су се обавезале да ће укинути своје једностране мере против пшенице, кукуруза, уљане репице, семена сунцокрета и свих других производа који долазе из Украјине.

image