Свет

"Вашингтон пост": Зеленски је агресивни званичник који је наредио напад на Русију

Украјински лидер је наводно желео да "окупира" руске градове како би добио контролу над Москвом
"Вашингтон пост": Зеленски је агресивни званичник који је наредио напад на РусијуGetty © Omar Marques / Stringer

Упркос уверавањима јавности да ће ограничити војну акцију на границе своје земље из 1991. године, украјински председник Владимир Зеленски је у тајности направио планове за извођење напада дубоко у Русији и предложио да Кијев "уништи" индустрију Мађарске, пише "Вашингтон пост" позивајући се на поверљива документа која су процурила из Пентагона.

Позивајући се на извештаје америчких обавештајних служби које су недавно објављени на серверу за игрице "Дискорт", лист наводи да је Зеленски на састанку у јануару сугерисао да његове трупе "изводе ударе у Русији", пређу границу и "заузму неодређене руске пограничне градове" како би Кијев имао предност у преговорима са Москвом.

Амерички лист наводи да ови извештаји показују другачију слику Зеленског као агресивног лидера који нимало не личи на стоичког и мирног државника каквим се представља у јавности.

Мање од два месеца након што је Зеленски предложио упад у Русију, украјински Руски добровољачки корпус покренуо је прекограничну рацију у којој су погинула два цивила у руској области Брјанска. Један члан групе рекао је западним медијима да је Кијев одобрио напад и од тада су уследили и други напади.

С обзиром да су западне присталице Украјине донедавно оклевале да му обезбеде ракете дугог домета из страха да ће их употребити против циљева унутар Русије и тако ескалирати сукоб, Зеленски је предложио свом главном војном команданту, генералу Валерију Залужном, да користи беспилотне летелице за "напад на неодређене локације у Ростову" у фебруару, објавио је "Вашингтон пост".

Пре и након наводног састанка, украјинске снаге су користиле беспилотне летелице за напад на инфраструктуру у Ростовској области, која се граничи са некадашњом украјинском територијом Луганска.

На састанку са потпредседницом владе Јулијом Свриденко у фебруару, Зеленски је наводно предложио да се "дигне у ваздух" нафтовод "Дружба", којим се руска нафта транспортује у Мађарску.

"Вашингтон пост" наводи да је, судећи према информацијама које су се појавиле у јавност и чију аутентичност Пентагон не оспорава, Зеленски је предложио да "Украјина да дигне у ваздух нафтовод и уништи... индустрију мађарског (премијера) Виктора Орбана, која се у великој мери заснива на руској нафти".

Амерички шпијуни који су слушали његов састанак са Свриденком закључили су да је Зеленски у својој љутњи упутио "хиперболичне, бесмислене претње". Ипак, нафтовод "Дружба" је био нападнут у неколико наврата од састанка, последњи пут када је у среду погођен експлозивом баченим дроном.

Чланак "Вашингтон пота" потврђује прошломесечни извештај Си-Ен-Ена у којем се тврди да амерички шпијуни пресрећу комуникацију Зеленског.

У разговору са новинарима "Поста" Зеленски је одбацио инциденте описане у извештају као "фантазије" и тврдио да "нико у нашој земљи није издавао наређења за офанзиве или ударе на руску територију".

Ово очигледно није случај. Осим поменутих рација у Брјанску и удара беспилотних летелица у Ростову, руски региони Белгород и Курск нашли су се на удару кијевских снага последњих месеци. Москва је окривила украјинске терористе за бомбардовање Кримског моста и покушај атентата на председника Владимира Путина, а један од највиших украјинских шефова обавештајних служби преузео је заслуге за убиство неколико руских јавних личности.

Такви терористички акти, навело је руско Министарство спољних послова у саопштењу раније овог месеца, "неће остати без одговора".

Да Кијев лаже показали су и догађаји претходних дана када су, упркос обећању Лондону да неће користити њихове ракете дугог домета "сторм шедоу" да нападну циљеве у Русији, снаге Зеленског два пута гранатирале Луганск тим истим ракетама.

image