Русија

Руски ловци оборили авионе који су гранатирали Луганск британским "сторм шедоу" ракетама

Међу повређенима након синоћног гранатирања Луганска има шесторо деце, а рањен је и посланик Државне думе
Руски ловци оборили авионе који су гранатирали Луганск британским "сторм шедоу" ракетама© Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Колико вреди дата реч Украјинци су показали нападом на руске цивилне циљеве.

Руско Министарство одбране саопштило је да је Кијев приликом напада на Луганск користио ракете "сторм шедоу" које му је недавно доставила Велика Британија. Лондон је, како пише Си-Ен-Ен, добио уверавања од украјинске владе да ће се ове ракете користити само унутар украјинске суверене територије, а не унутар Русије.

Међутим, само дан пошто је Лондон послао Кијеву ракете дугог домета "сторм шедоу", Украјинци су их употребили да гађају Луганск и тиме прекршили обећање.

Британске крстареће ракете "сторм шедоу" напале су Луганск са два украјинска борбена авиона, које су потом оборили руски ловци, саопштило је руско Министартсво.

"Борбени авиони украјинског ратног ваздухопловства извели су ракетни напад на предузеће Полипак и фабрику за прераду меса "Милам" у граду Луганску", прецизирало је Министарство у саопштењу и напоменуло да то није у складу са изјавама Лондона да њихово оружје неће бити коришћено против цивилних циљева", нагласило је Министарство одбране Русије.

Након гранатирања у предузећу Полипак је настао пожар, уништена је цивилна инфраструктура, стамбене зграде и има повређених, међу њима шесторо деце, прецизирало је руско Министарство одбране. 

Кијев је током гранатирања Луганска 12. маја употребио две англо-француске крстареће ракете "сторм шедоу" и једну противваздушну ракету америчке производње "АДМ-160Б МАЛД", потврдило је и представништво Луганске Народне Републике Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.

У ракетном нападу на Луганск је, како је саопштено, погођено подручје фабрике Полипак и то двема крстарећим ракетама, наводно испаљеним из комплекса "гром". Касније је у центру града пронађен амерички дрон који се користи као мамац.

Лидер Републике Леонид Пасечник је изјавио да је у удару повређено шесторо деце и посланик Државне думе Виктор Водолацки, када је покушао да помогне људима заробљеним под рушевинама.

Према његовим речима, када се са војним командантом Јевгенијем Лисицином враћао са положаја Шесте гардијске козачке бригаде "Платов", пролазили су се поред зграде која је погођена.

"Били смо најближи запаљеним и урушеним зградама и чули смо вапаје људи за помоћ. Служба за ванредне ситуације је тада тек прилазила овом крају, а ми нисмо могли да стојимо по страни и немо сведочимо ужасу", казао је парламентарац у аудио снимку, који преносе "РИА Новости".

Ушли су у зграду и помагали цивилима када се зид обрушио и повредио Водолацког. Ране нису смртоносне и ускоро ће зарасти, рекао је, сигуран да ће становници ЛНР поново живети мирно, слободно под небом без нацистичких ракета.

Здравствено стање деце која су јуче повређена добро, оправљају се, лекари им пружају сву неопходну помоћ, написао је потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко на Телеграму.

За мање од једног дана Украјинци су поново удари на главни град ЛНР, поново британским "сторм шедоу" ракетама, према информацијама Заједничког центра за контролу и координацију.

Над Луганском се појавио облак црног дима након што је јутрос око 10 часово прогрмела експлозија у селу Јубилејни на периферији града. На лицу места има возила хитне помоћи, јавља дописник "РИА Новости".

Очевици јављају да су на многим кућама разбијени прозори, а на снимцима се види велики облак дима који се формирао на месту експлозије.

Како је саопштило представништво, током гранатирања је рањен 80-годишњи становник Луганска, оштећено је седам стамбених зграда, 25 гаража, 15 аутомобила и далековод.

Лондон је у четвртак испоручио Кијеву ракете дугог домета "сторм шедоу" након што је добио уверавања од Украјинаца да их неће користити за нападе на руску територију.

Запад, а пре свих Сједињене Државе, упркос војној помоћи вредној милијарде долара, био је опрезан у слању оружја Украјини које би им омогућило да гађају мете унутар руске територије из страха да би то само довело до ескалације сукоба.

Луганск је заједно са доњецком Народном Републиком, Запорошком и Херсонском облашћу на референдуму гласао за придруживање Русији.

Москва је више пута упозорила Запад да ће наставак испоруке оружја Украјини једноставно продужити сукоб, а из Кремља је поручено да ће адекватно одговорити на одлуку Британије да снабде Кијев оружјем које има домет нешто краћи од америчких војних тактичких ракетних система земља-земља, или АТАЦМС.

image