Свет

"Росатом": Руска нуклеарна компанија без које Запад не може

Ретке су компаније које имају стручњаке и искуство за демонтирање делова старих нуклеарних електрана, а међу тих неколико је и немачки "Нукем" који је у потпуности у власништву руског нуклеарног гиганта
"Росатом": Руска нуклеарна компанија без које Запад не може© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Вађење "језгра" нуклеарне електране хируршка је процедура коју само ретки специјалисти могу да обаве, пише "Блумберг" описујући постављање робота у базен где се језгро налази, сечење 600 тона тешке посуде и одлагање радиоактивног отпада.

Потребне су године планирања и милијарде долара да би се ова акција извела, а стручност која је неопходна да би се цела процедура обавила без грешке разлог је што је тек неколико играча који се баве овим послом.

Међу тих неколико је и немачки "Нукем" – компанија која је у потпуности у власништву руског нуклеарног гиганта "Росатома". Сада се поставља питање, како се сугерише у тексту "Блумберга", да ли је немачка компанија руског власника са деценијама искуства у Африци, Азији и широм Европе, чији су инжењери били у Чернобиљу и Фукушими, после великих нуклеарних акцидената у овим постројењима, подобна да ради у Европи. Јер власник је "нуклеарни гигант под контролом Кремља".

С друге стране, јасно је да посао који обавља "Нукем", а који подразумева одлагање вероватно најопасније врсте опасног отпада, оног радиоактивног, не може свако да се прихвати.   

"Док је Немачка гласно позивала земље ЕУ да престану да увозе 'Росатомово' нуклеарно гориво које се користи за електране, а чији је руски гигант највећи светски извозник, власти не желе да спрече 'Нукем' да послује у Немачкој", наводи се у тексту "Блумберга" и позива на три владина званичника који нису желели да буду именовани.

Смештен источно од Франкфурта, "Нукем" је део "Росатомове" глобалне империје, а у исто време открива слабост приступа ЕУ питању нуклеарне енергије.

За разлику од Русије, која је однеговала стручњаке за сваки део индустријског процеса потребног да се претворе и обогате атоми уранијума у форму подесну за производњу енергије, европски развој нуклеарних технологија оставио је државе зависним од спољних сарадника који попуњавају празнине у производњи и сервисирању.

Стручњаци процењују да је потребно најмање четири или пет година пре него што ЕУ досегне ниво који би могао да се пореди са "Росатомовим" капацитетима, али чак и да се процес убрза биће потребно још више времена да достигне његов глобални утицај и спектар услуга.

У тексту се наводи да постоје притисци да се "Росатом" избаци из европског ланца снабдевања, нарочито откако су руске снаге заузеле нуклеарну електрану Запорожје и поставиле "Росатомове" инжењере да воде рачуна о њој, наводи "Блумберг". Више од годину дана после тога, и даље је свакој компанији појединачно остављено да одлучи о томе да ли жели да настави пословање са руским гигантом.

До сада су многи наставили уобичајену сарадњу, а "Росатом" је забележио пораст у извозу од 20 одсто.

У случају евентуалног увођења санкција, "Нукем" би могао једноставно да стави катанац у браву и пресели се у другу, пријатељскију земљу. Многи и даље бирају да је ангажују због њеног огромног искуства. Државе попут Литваније или Финске потпуно су обуставиле сарадњу са "Росатомом", док Чешка, Словачка и Бугарска траже начина да се одвоје од руских добављача, истиче се у тексту.

Званичници у "Нукему" кажу да је обављање посла из дана у дан све изазовније, трансфери новца дуже трају, као и прибављање одговарајућих одобрења како би технологија прешла границу, док неки клијенти оклевају да потпишу уговоре.

Из немачке компаније је објашњено за "Блумберг" да власник разматра да понуди продају компаније стратешком инвеститору средином године и да су разговори са заинтересованим странама већ у току.

Ако се то не догоди, будућност компаније можда ће бити ван ЕУ. "Росатом" већ гради нуклеарне електране у Бангладешу, Кини, Египту и Турској, уз десетине уговора о којима се преговара. Ти уговори обезбеђују доток средстава за наредне деценије.

И "Нукем" има уговор ван ЕУ: његови специјалисти тренутно раде на изградњи центра за одлагање отпада у Пекингу, који би требало да опслужује два нуклеарна реактора која ту гради "Росатом" и који ће бити пуштени у рад 2028. године.   

 

image