Свет

"Монд": Француска сарађује са Русијом на нуклеарном пројекту

Француска фирма "Фраматом" наводно је добила дозволу да испоручује опрему за пројекат који у Мађарској води руски "Росатом"
"Монд": Француска сарађује са Русијом на нуклеарном пројекту© Photo by Lennart Preiss/Getty Images

Министарство за еколошку транзицију Француске дозволило је "Фраматому", подружници за нуклеарну енергију компаније "Електрисите де Франс" (ЕДФ), да заједно са руским нуклеарним гигантом "Росатомом" учествује у изградњи два реактора у мађарској нуклеарној електрани "Пакс-2", пренео је француски "Монд". 

Како се наводи у извештају, питање учешћа "Фраматома" у изградњи пројекта опширно је разматрано прошлог месеца током састанка председника Француске Емануела Макрона и премијера Мађарске Виктора Орбана. 

Ствар је, додаје се, контроверзна због санкција ЕУ против Русије. 

Међутим, "до данас, европске санкције нису усмерене на руску нуклеарну индустрију. Ако француски актери желе да се ангажују у партнерству са другим европским актерима, нећемо их спречити у томе", рекао је за француски лист извор близак министарки за енергетску транзицију Француске Ањес Паније-Ринаше. 

Извори "Монда" су приметили да Париз и Будимпешта деле "снажну веру у нуклеарну енергију", упркос неслагањима о другим питањима на дневном реду ЕУ. 

Претходно је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто рекао је да би, након проблема са другим добављачем, односно немачком компанијом "Сиеменс енерџи", његова држава могла да повећа улогу француског "Фраматома" у пројекту. 

Обе компаније су имале уговор да испоруче контролне системе за нове реакторе у "Пакс-2" у оквиру француско-немачког конзорцијума.

Међутим, Берлин тренутно блокира учешће "Сименса" у пројекту због санкција у вези са Украјином и немачког напуштања нуклеарне енергије

Пројекат "Пакс-2" покренут је 2014. године споразумом Мађарске и Русије. 

Предвиђена је изградња два нуклеарна реактора захваљујући државном зајму Руске Федерације за финансирање већине пројекта. 

Четири постојећа реактора у "Паксу" започела су са радом између 1982. и 1987. године и производе око половину електричне енергије у Мађарској. 

image