Свет

"Дојче банка" плаћа 75 милиона долара жртвама Џефрија Епстина

Очекује се да ће десетине жена бити исплаћено, а банка је претходно тражила да се тужба одбаци
"Дојче банка" плаћа 75 милиона долара жртвама Џефрија ЕпстинаGetty © Stephanie Keith/Getty Images

"Дојче банка" пристала је да плати 75 милиона долара одштете за решавање тужбе којом се ова компанија терети да је током пословања са Џефријем Епстином омогућила трговину људима.

Тужбу је поднела неименована жена, која је навела да је "Дојче банка" наставила да послује са Епстином, упркос томе што је знала да су његови рачуни коришћени како би се омогућила злостављања. Би-Би-Си наводи да се очекује да ће десетине жена бити исплаћено.

Жена, која је се у судским документима води као "Џејн До", поднела је колективну тужбу у Њујорку прошлог новембра у своје и име других жена које је покојни амерички милијардер наводно злостављао.

Она тврди да је банка "изабрала профит уместо поштовања закона", јер је знала да ће зарадити милионе долара "омогућавањем Епстинове трговине сексом". У тужби је навела да ју је Епстин "продавао" својим пријатељима ради сексуалних услуга када је имала само 15 година, почевши од 2003, када се преселила у Њујорк. У тужби се, такође, наводи да се Епстин обратио ”Дојче банци” око 2013. године, након прекида пословних односа са "Џеј Пи Морганом".

Из адвокатске канцеларије "Едвардс Потингер", која заступа неименовану жену, рекли су да се "вероватно ради о највећој нагодби у историји Сједињених Америчких Држава, у вези са сексуалном трговином људима која укључује банкарску институцију".

"Нагодба ће омогућити десетинама жртава Џефрија Епстина да коначно покушају да поврате веру у наш систем, знајући да ће сви појединци и ентитети који су омогућили Епистинову операцију сексуалне трговине коначно одговарати", истичу из адвокатске канцеларије.

"Дојче банка" је претходно тражила да се тужба одбаци. Портпарол Дилан Ридл одбио је да коментарише пресуду, али је рекао да је та компанија "остварила значајан напредак у решавању бројних питања из прошлости".

Џефри Епстин је, под сумњивим околностима, преминуо 2019. године у затворској ћелији на Менхетну, док је чекао суђење за оптужбе да је у периоду од 2002. до 2005. године у своје виле на Флориди и Менхетну доводио десетине малолетница и плаћао им хиљаде долара за сексуалне услуге.

image