Свет

"Волстрит џорнал": Епстин пребацио 270.000 долара за Чомског, дао 150.000 долара другом академику

Академици су признали да су "сарађивали"са покојним осуђеним сексуалним преступником
"Волстрит џорнал":  Епстин пребацио 270.000 долара за Чомског, дао 150.000 долара другом академикуGetty © William B. Plowman / Stringer

Џефри Епстин је платио 150.000 долара Леону Ботстајну и пребацио 270.000 долара између рачуна за Ноама Чомског, потврдила су двојица академика, дајући још један увид у то како је покојни осрамоћени финансијер чинио услуге онима који су се повезали са њим.

Ботстајн, дугогодишњи председник Бард колеџа у Њујорку и политички активиста и професор Чомски су се више пута срели са Епстином након што је он био регистрован као сексуални преступник, пише "Волстрит џорнал"

Чомски је за лист рекао да су се повремено састајали како би разговарали о политичким и академским темама. Ботштајн је такође признао да се састао са Епстином у покушају да прикупи средства за школу.

Они су били међу многим академицима, политичарима и пословним људима који су се срели са Епстином у годинама након што је 2008. признао кривицу за прибављање малолетнице за проституцију. Оптужен је 2019. за сексуалну трговину и умро је у затвору док је чекао суђење касније те године.

Одговарајући на питања "Волстгрит џорнала", Ботстајн је рекао да је 2016. примио чекове са рачуна повезаног са Епстином у укупном износу од око 150.000 долара. Ботстајн је рекао да је донирао ту суму Бард колеџу те године као део донације више од милион долара. Портпарол колеџа потврдио је да је школа добила донацију од Ботштајна.

Ботстајн је рекао да га је Епстин одредио као консултанта једног ентитета и да му је плаћао хонораре за консултантски рад иако он није радио никакав консултантски посао за Епстајна. Ботстајнов портпарол рекао је да су средства компензација за служење једногодишњег мандата у саветодавном одбору "Гратитјуд Америка", фондације коју је Епстин основао 2012. године и користио је добротворну организацију да усмерава средства у различите сврхе, пише "Волстрит џорнал"

"Немам појма зашто је смислио ову шему", рекао је Ботстајн. "Није желео да напише чек Барду. Сажалио се на мене и рекао: 'Даћу ти новац и ради с њим шта год хоћеш'".

"Важна ствар коју треба препознати је да ја лично нисам имао користи", рекао је он. "Сваке фискалне године дајем више филантропских поклона Барду и Америчком симфонијском оркестру како бих заштитио себе и колеџ од сумњи да се обогаћујем искоришћавањем свог положаја", појаснио је Ботстајн.

Чомски је потврдио да је у марту 2018. примио трансфер од око 270.000 долара са налога повезаног са Епстином и појаснио да су то његова лична средства која су пребачена са рачуна на рачун и да она не укључују "ни један пени од Епстина".

Чомски је објаснио да је од Епстина затражио помоћ око "техничке ствари" за коју је рекао да укључује исплату заједничких средстава везаних за његов први брак.

"Моја покојна супруга је умрла пре 15 година после дуге болести. Нисмо обраћали пажњу на финансијска питања", рекао је он. "Замолили смо Епстина за савет. Чинило се да је најједноставнији начин да пребацим средства са једног рачуна на моје име на други, преко његове канцеларије."

Чомски је рекао да није ангажовао Епстина. "Био је то једноставан, брз трансфер средстава", рекао је он.

Када су га првобитно питали о његовој вези са Епстином, Чомски је одговорио: "Први одговор је да се то вас не тиче. Или било кога другог. Друго је да сам га познавао и да смо се повремено сретали."

image