Свет

Гренел: Време је да Аљбин Курти оде

Некадашњи специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине изјавио је да акуелне косовске власти не испуњавају ништа од договореног
Гренел: Време је да Аљбин Курти одеwww.globallookpress.com © Chris Kleponis

Некадашњи специјални изасланик председника Сједињених Америчких Држава за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел, изјавио је да је дошло време да Аљбин Курти и актуелне приштинске власти оду са политичке сцене.

"Знам да могу изазвати проблеме својом изјавом, али ипак ћу бити искрен. Аљбин Курти и актуелне косовске власти не испуњавају ништа што је договорено и време је да оду са политичке сцене", истакао је Гренел на предизборној вечери у организацији Републиканске странке, преноси Српски радио у Чикагу.

Поред Гренела, у српско-америчкој меморијалној сали, био је присутан и Рон Џонсон, који ће се борити за место у Сенату на предстојећим изборима 8. новембра.

"Курти оперише под предпоставком да Албанци на Косову имају безрезервну подршку Сједињених Америчких Држава и да САД не воле Србе, што њему дозвољава да ради шта год хоће", навео је Џонсон.

Гренел је додао да је сенатор Џонсон био присутан приликом потписивања Вашингтонског споразума.

"Српски народ у Ричарду Џонсону има великог савезника и не могу замислити Сенат без њега. У тренуцима тешких преговора приликом потписивања Вашингтонског споразума, када је требало извршити притисак, управо је Џонсон био тај који је радио на томе", образложио је Гренел.

На вечери која је приређена у знак подршке за реизбор сенатора Рона Џонсона, присутнима се обратила и представница српско-америчке гласачке Алијансе, Олга Раваси, која се захвалила Џонсону и Гренелу на разумевању значаја и тежине српског бирачког тела у Америци.

Трампов човек од поверења

За Србију је овај амерички дипломата постао посебно важан у октобру 2019. када га је Трамп именовао за специјалног известиоца о преговорима Београда и Приштине.

И пре тога он је био укључен у процес дијалога - приликом сусрета са косовским председником Хашимом Тачијем у Берлину крајем 2018. тражио је укидање такси на српске производе од 100 досто.

Са председником Србије Александром Вучићем видео се у више наврата, последњи пут у Минхену када је потписано писмо о намерама за супостављање железничког саобраћаја између Београда и Приштине.

image