Свет

Француска: Макронова влада преживела савез левице и деснице

Марин Ле Пен и Национални савез подржали левичарску коалицију Нупес у борби против Емануела Макрона
Француска: Макронова влада преживела савез левице и деснице© Foto Global Look Press/Sean Kilpatrick/Keystone Press Agency

Влада француског председника Емануела Макрона преживела је два изјашњавања о неповерењу које су предложили опозиционарски посланици због одлуке владе да усвоји план о буџету за наредну годину без гласања у скупштини.

Два изјашњавања о неповерењу засебно су покренули левичарска коалиција Нупес и екстремно-десничарски Национални савез са Марин Ле Пен на челу, након што се француска премијерка Елизабет Борн позвала на Устав Француске, који јој омогућава доношење одлука у вези са безбедносним или финансијским питањима уз консултацију са својим кабинетом, преносе француски медији.

Макронова центристичка влада изгубила је апсолутну већину у скупштини прошлог јуна, што значи да опозиција сада представља значајно већу препреку у доношењу нових одлука.

Ле Пенова је критиковала одлуку премијерке, тврдећи да она представља "слабост" и неспособност за "играње демократске игре", осуђујући владу због "одбијања да дискутује и невољности да прихвати компромисе."

Представница коалиције Нупес и чланица Зелених Сиријел Шателен критиковала владину инертност у спречавању климатских промена.

Ни једно од  два изјашњавања о неповерењу није скупило 289 гласова потребних да угрози Макронову владу. Гласање које је предложио Нупес скупило је 239 гласова, док су Ле Пен и Национални савез скупили свега 90.

Нупес и Национални савез су претходно саопштили да не намеравају да подрже супротни блок на предложеним изјашњавања о неповерењу, али је Марин Ле Пен у понедељак изјавила да ће посланици Националног савеза ипак подржати Шателен и чланове нупеса.

Упркос коначном исходу оба изјашњавања, "Политико" оцењује да неочекивана алијанса француске левице и екстремне деснице може представљати претњу за Макронову администрацију.

Бурне расправе у француској скупштини догодиле су након вишенедељних штрајкова у неким од највећих нафтних рафинерија које су допринеле несташицама бензина у овој земљи. Прошле недеље, десетине хиљада протестаната је изашло на улице у Француској, захтевајући повишице које би покриле растућу инфлацију.

Инфлација у Француској тренутно износи 6,2 одсто и као таква је најнижа у еурозони, преноси Франс 24. План за буџет за наредну годину сачињен је на основу предвиђеног економског раста од један одсто, који је више него упола мањи од овогодишњег који износи 2,7 одсто.

image
VV inauguration
banner