Свет

Протести у Бугарској: НАТО напоље (ВИДЕО)

Демонстранти су поручили да њихова земља не треба да учествује у војним сукобима, да се затворе војне базе НАТО-а, да се сачува суверенитет, позвали су власт да одбије да испоручи оружје Украјини
Протести у Бугарској: НАТО напоље (ВИДЕО)Getty © Photo by Hristo Rusev/Getty Images

У центру Софије одржан је масовни протест против учешћа Бугарске у операцијама Северноатлантске алијансе. Демонстранти су узвикивали "Бугарска је зона мира", "Хоћемо мир, а не рат!" и "НАТО напоље!". 

Демонстранти су поручили да Бугарска не треба да учествује у војним сукобима, да треба да се затворе војне базе НАТО-а, сачува суверенитет те земље. Они су такође позвали власт да се одбију испоруче оружје Украјини. 

Протести су одржани у педесет градова широм земље, док су највећи били у Софији. Демонстранти су се окупили испред Националне палате културе, а потом се прошетали главним градским улицама ка зградама Владе, Председничке администрације и парламента.

Хиљаде људи потписало је петицију за организовање референдума "за мир и суверенитет" . Они су изразили уверење да ће то помоћи у "заштити земље од увлачења у рат". Иницијатива има за циљ да омогући грађанима Бугарске да сами изаберу каква ће бити њихова будућност.

Следећи протести под називом "Бугарска – зона мира" требало би да се одрже за месец дана, тачније 21. маја.

image