Србија и Балкан

Бугарска: Подршка Борисову недовољна за формирање владе, у парламент улази проруска партија

Ниједна од две најјаче странке нема довољно гласова да сама формира власт, а све јачи руски утицај у Бугарској показује изборни успех партије "Препород" која се залаже за излазак из ЕУ и НАТО-а и добре везе са Русијом
Бугарска: Подршка Борисову недовољна за формирање владе, у парламент улази проруска партија© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Бивши премијер Бугарске Бојко Борисов победио је на петим изборима у тој земљи за две године, али није успео да обезбеди довољно гласова да формира власт, па "Блумберг" предвиђа да би ове године могло да дође и до новог гласања.

Блок предвођен проевропски орјентисаном Борисовљевом странком Герб освојио је 26,5 одсто гласова, док је коалиција "Настављамо са променама", коју предводи бивши премијер Кирил Петков освојила 25 одсто подршке бирача.

Осим ове две листе, у парламент улазе још четири странке, а најважнија међу њима је проруска партија "Препород", која је заузела треће место, направивши прави дар-мар на политичкој сцени Бугарске, прикупљеном подршком одражавајући све веће разочарање бирача корупционашким скандалима и политичким препиркама у Софији.

"Под вођством Костадина Костадинова, харизматичног 43-годишњег академика који се специјализовао за етнографију, 'Препород' је погодио бугарско бирачко тело након што је заузео крајње десничарски став, рутински рециклирајући пропагандне линије Кремља и доводећи у питање подршку владе Украјини у њеној одбрани од руске агресије", наводи "Фајненшел тајмс".

Међутим, како стоје ствари у Бугарској, а с обзиром на тешкоће око формирања власти и чињеницу да два главна ривала Борисов и Петков никако неће заједно, могло би да се деси да проруска партија буде важан учесник у преговорима око владе.

Занимљиво је да је реч о партији која тврди да Бугарска треба да одустане од чланства у ЕУ и НАТО-у, и која је организовала референдум за заустављање напора државе да усвоји евро. С обзиром на то да њихова подршка јача, а опада подршка проевропским опцијама, јасно је да у овој држави све више јача "руски фактор". Или да су се народу једноставно смучила лажна обећања боље будућности о којима Запад непрестано прича, упркос чињеници да Бугарска остаје најсиромашнија чланица ЕУ.

"Препород" је, дакле, своју политичку популарност стекао износећи на западу потпуно непопуларно мишљење, да "супротно пропаганди да се свет своди на ЕУ и САД ми верујемо да је свет много већи".

"Дубоке везе са старим економским партнерима као што је Русија важне су за економски развој наше земље", навели су они у програму спољних послова којим су изборили улазак у парламент.

Бугарска, традиционално савезник Русије, са којом има и језичке, историјске и културне везе, чланица је НАТО-а и важан је снабдевач Украјине муницијом, малокалибарским оружјем и горивом. 

"Али нестраначка привремена влада и прокремљански председник Румен Радев одупрли су се дубљем ангажману, као што је слање старих совјетских борбених авиона и противваздушног оружја у Украјину", незадовољан је "Фајненшел тајмс".

Борисов, кандидат Запада, за овај лист је рекао да је, како би створио широку коалицију, спреман да остави по страни разлике.

"Запад жели да имамо тако широку базу моћи, а ГЕРБ сматрају штитом од руског утицаја", рекао је Борисов.

Било како било, тешко је да ће он успети да без подршке друге странке, или најмање две друге политичке снаге формира власт, оцењује "Блумберг".

"Сценарио у којем не можемо да створимо владајућу већину биће катастрофа за земљу", рекао је Борисов новинарима након што је у недељу гласао у свом родном граду Банки, позивајући на споразум којим би се створила стабилна влада.

image