Свет

Москва: "Кинжал" уништио пет "патриота" у Кијеву

У Кијеву су погођени и потпуно уништени мултифункционални радар и пет ракетних лансера ПВО система 'патриот' америчке производње, саопштило је Министарство одбране руске федерације
Москва: "Кинжал" уништио пет "патриота" у КијевуGetty © Omar Marques/Getty Images

Руско Министарство одбране саопштило је да је у нападу на Кијев у којем су коришћене ракете "кинжал" уништен мултифункционални радар украјинских снага и пет лансера ПВО система "патриот".

"Према потврђеним информацијама, 16. маја као резултат удара хиперсоничним ракетним комплексом 'кинжал' у Кијеву погођени су и потпуно уништени мултифункционални радар и пет ракетних лансера ПВО система 'патриот' америчке производње", наводи се у саопштењу Министарства, преносе РИА Новости.

Уништење америчких "патриота" у Кијеву доводи у питање даље снабдевање Украјине новим наоружањем, изјавио је Јан Гагин, саветник вршиоца дужности шефа ДНР.

"Ово је открило неке недостатке у функционисању самог система 'патриот'", оценио је Гагин.

Он је истакао да су "патриоти" уништени "сасвим једноставно", додавши да ће "Ваздушно-космичке снаге моћи да понове овај успех."

"То ће највероватније утицати могуће испоруке других сличних система из НАТО земаља за Украјину", рекао је Гагин на ТВ каналу "Русија 1", преносе РИА Новости.

image