Русија

Руска амбасада: "Кинжал" ради свој посао, а неверници ће увек да сумњају

Украјински званичници и медији оспоравају уништавање ПВО система "патриот" и тврде супротно, а то је једнако као кад би се војник радовао што је "храбро оборио метак"
Руска амбасада: "Кинжал" ради свој посао, а неверници ће увек да сумњајуGetty © Pierre Crom / Stringer

Руски хиперсонични систем "кинжал" је високопрецизним ударом 16. марта уништио амерички противваздушни ракетни систем "патриот" у Кијеву, саопштило је руско Министарство одбране. Међутим, украјински званичници и медији, као и увек, оспоравају те тврдње и наводе да је ПВО систем оборио све руске гранате.

"Неверници ће сумњати, сумњати, и сумњати…", написала је руска амбасада у САД и поделила везу саопштења руског Министарства одбране.

Изгледа да Украјинци крију право стање ствари и славе што су њихови системи противваздушне одбране оборили руску "кинжал" ракету, а то је једнако као кад би се војник радовао што је "храбро оборио метак", казао је војни експерт Алексеј Леонков за "РИА Новости".

"Кинжал" је руска хиперсонична ракета која је у употреби од 2017. године. Може да путује брзином до 12 маха (око 14.800 км на сат), док изводи маневре избегавања, који јој омогућавају да избегне сваку постојећу ПВО.

"Систем 'патриот' нема способност да пресретне хиперсоничну ракету као што је 'кинжал'", рекао је Леонков. Радар ПВО система не може да прати руску ракету због ограничења брзине, зато што би приликом пресретања друга ракета требало да лети 1,5 пута брже од "кинжала".

Леонков је подсетио да су у САД спроведена тестирања пресретања хиперсоничних циљева поморском верзијом система "патриот" и да се испоставило да је за такав подухват био потребан велики број ракета, преко 50.

Контроверзни оснивач сајта за дељење датотека "Мегааплоуд" и "Мега" Ким Дотком коментарисао је руски удар на противракетни одбрамбени систем "патриот" америчке производње који је погођен у близини Кијева, питајући зашто би било која војска хтела да купи "патриот" после таквог неуспеха.

image