Свет

Ким Дотком након руског удара на амерички ракетни систем: Ко ће хтети "патриот" после овог неуспеха?

За два минута је "испаљено" 150 милиона долара, а на крају су лансирне платформе "патриота" уништене руским пројектилима, поручио је финско-немачки технолошки бизнисмен на Твитеру
Ким Дотком након руског удара на амерички ракетни систем: Ко ће хтети "патриот" после овог неуспеха?Getty © Photo by Sean Gallup

Контроверзни оснивач сајта за дељење датотека "Мегааплоуд" и "Мега" Ким Дотком коментарисао је руски удар на противракетни одбрамбени систем "патриот" америчке производње који је погођен у близини Кијева, питајући зашто би било која војска хтела да купи "патриот" после таквог неуспеха.

"Лансирање 30 ПАК-3 МСЕ пројектила за "патриот" који коштају сваки по 5 милиона долара - дакле, за два минута је "испаљено" 150 милиона долара. На крају су лансирне платформе "патриота" уништене руским пројектилима. Зашто би било која војска и даље желела да купи патриот након оваквог неуспеха?", написао је финско-немачки технолошки бизнисмен на Твитеру.

Руски хиперсонични систем "кинжал" уништио је мултифункционални радар украјинских снага и пет лансера ПВО система "патриот", саопштило је руско Министарство одбране. Напад је извршен високопрецизним ударом.

Иако "патриот" важи за један од најпознатијих и најхваљенијих америчких оружаних система, његова стварна ефикасност далеко је од беспрекорне. Истина је да се он у више наврата показао као недовољно успешан у обарању ракета, што се види на примеру Првог заливског рата и сукоба између Саудијске Арабије и Хута у Јемену.

Током Заливског рата 1991. године, амерички званичници прогласили су системе "патриот" великим успехом, након што су они наводно успели да пресретну чак 45 од 47 ирачких "скад" ракета совјетске производње. Ове процене успешности ипак су накнадно смањене на око 50 одсто, да би на крају званичници Пентагона признали да са сигурношћу могу да потврде да је тек 25 одсто ракета пресрело своју мету.

Противракетни одбрамбени систем "патриот", произведен у Сједињеним Америчким Државама, а који употребљава Украјина, највероватније је претрпео одређену штету услед руског удара, али делује да није уништен, изјавила су двојица америчких званичника.

Један од њих рекао је да Вашингтон и Кијев разговарају о најбољем начину за поправку система, као и да у овом тренутку не изгледа да ће "патриот" морати да буде уклоњен из Украјине, наводи Ројтерс.

image