Свет

Амерички и израелски изасланик сукобили се око Сороша: Да ли је антисемитски назвати га Магнетом

Вашингтон сматра да је критиковање финансијера антисемитско, док израелска влада сматра да је његова подршка антисемитска
Амерички и израелски изасланик сукобили се око Сороша: Да ли је антисемитски назвати га Магнетомwww.globallookpress.com © Columbia Pictures/ZUMAPRESS.com

Амерички и израелски изасланици за антисемитизам заузели су супротстављене ставове о томе да ли су присталице или критичари јеврејског финансијера Џорџа Сороша антисемитски настројени. Расправа је почела када је извршни директор "Твитера" Елон Маск упоредио Сороша са суперзликовцем из графичких новела.

Маск је рекао да га Сорош подсећа на "Магнета", научника-мутанта из Марвеловог серијала "Икс мен". Када је у једном коментару истакнуто да је Магнето - попут Сороша - преживео Холокауст и да овојица имају "добре намере", Маск се заинатио

"Претпостављате да су то добре намере", написао је он. "Нису. Он жели да нагриза само ткиво цивилизације. Сорош мрзи човечанство."

Маск је убрзо оптужен за антисемитизам, а извршни директор Лиге за борбу против клевете Џонатан Гринблат изјавио је да би упоређивањем милијардера "са јеврејским суперзликовцем" Маск "охрабрио екстремисте".

Израелска влада се није сложила. "Израелска влада и огромна већина израелских грађана виде Илона Маска као невероватног предузетника и узора", написао је министар за питања дијаспоре Амичаи Чикли и додао да "критике Сороша - који финансира најнепријатељскије организације према јеврејском народу и држави Израел, су све само не антисемитизам, управо супротно!"

Сорош је донирао више од 32 милијарде долара либералним политичким циљевима преко своје невладине организације Фондације за отворено друштво и био је највећи донатор на прошлогодишњим изборима на средини мандата у САД, поклонивши 128 милиона долара кандидатима и организацијама Демократске странке.

Сорош финансира бројне палестинске активистичке групе које оптужују израелску државу за ратне злочине и неколико међународних организација које промовишу бојкот израелске робе и санкције против њених лидера.

У САД, Бајденова администрација стала је на страну свог водећег донатора против Чиклијеве критике.

"Без обзира на то како се неко осећа према политици или политици Џорџа Сороша, потпуно је неискрено порицати да се многи напади на њега ослањају на класичне антисемитске тропе и реторику", навела је специјални изасланик САД за праћење и борбу против антисемитизма Дебора Липстадт.

"У прошлим временима, антисемити су позивали породицу Ротшилд да унапреде своју заверу о Јеврејима. Данас за то користе Сороша", изјавила је она.

Ни Сорош ни његове Фондације за отворено друштво нису одговориле на Маскове коментаре. Упитан да ли је забринут да ће његови контроверзни твитови отерати оглашиваче са "Твитера", Маск је за Си-Ен-Би-Си рекао: "Није ме брига. Рећи ћу оно што желим да кажем, а ако су последице губитак новца, нека тако буде."

image