Свет

Амерички официр: Зеленски је прекасно предао Бахмут, угрожена контраофанзива

Када је у питању покретање контраофанзиве, Зеленски се након губитака у Бахмуту налази у "ако узмеш - кајаћеш се, ако не узмеш - кајаћеш се" ситуацији, оценио је амерички официр Данијел Дејвис
Амерички официр: Зеленски је прекасно предао Бахмут, угрожена контраофанзиваGetty © Photo by John Moore

Украјина и Русија су приписале огромну политичку и психолошку важност борби у Бахмуту, а сада је највећи проблем то што су Украјинци свакако изгубили град, а у покушају да га задрже су потрошили невероватну количину ресурса, како у људству, тако у наоружању и опреми, објаснио је за "Фокс њуз" амерички официр у пензији Данијел Дејвис.

Како је истакао, када је у питању покретање контраофанзиве, Зеленски се налази у "ако узмеш - кајаћеш се, ако не узмеш - кајаћеш се" ситуацији, рекао је он у телевизијској емисији "Америка репортс". 

"Украјинци су имали добру шансу за контраофанзиву пре месец или два. Да су се на време повукли из Бахмута, били би у много бољој позицији. Ипак, тамо су искористили толико људи да сада имају мању ударну снагу", оценио је он додајући да ће бити тешко покренути контраофанзиву у било ком правцу. 

Дејвис је додао да губици у Бахмуту могу да имају значајан негативни утицај на покушај Украјинаца да уопште започну контраофанзиву овог пролећа или лета.

Објашњавајући тренутну ситуацију у том граду, амерички официр је навео да су га  "Руси дефинитивно у потпуности заузели", те да није тачно да су украјинске снаге "опколиле руске са три стране", већ да је у питању неуспешан покушај Украјинаца да пробију одбрамбена крила Оружаних снага Русије на северу и југу. 

"Руси дефинитивно имају пуну контролу у Бахмуту, иако већ више од месец дана имају ефективну контролу. Мислим да су контролисали 90 одсто територије пре месец дана и методично су заузимали осталих 10 одсто које сада дефинитивно имају", рекао је он додајући да су Украјинци након тога наишли на "прилично чврсту руску одбрану". 

"Украјинско јужно крило је заустављено пре нека 4 дана, а северно је правило минималан напредак", рекао је Денијелс и додао да у Бахмуту и даље "постоје неки украјински војници", али да они без додатних резерви и ресурса неће моћи да иду даље.

image