Свет

Возач који се закуцао у банкину Беле куће хтео да убије Бајдена и "освоји власт"

Осумњичени је изјавио да је његов циљ да "уђе у Белу кућу, преузме власт и буде стављен на чело нације"
Возач који се закуцао у банкину Беле куће хтео да убије Бајдена и "освоји власт"© Benjamin Berger via AP/Tanjug

Деветнаестогодишњи мушкарац из Мисурија оптужен је да је намерно улетео изнајмљеним камионом у баријеру Беле куће, а после инцидента на Тргу Лафајет наводно је рекао властима да се диви нацистима и да жели да "преотме власт" и "убије председника Бајдена", показују судски документи из истраге.

Саи Варшит Кандула, из места Честерфилд, изнајмио је у понедељак увече камион после лета од Сент Луиса до међународног аеродрома, рекао је агент Тајне службе у изјави федералном окружном суду у Вашингтону.

Против Кандула је подигнута кривична пријава којом се терети за уништавање имовине Сједињених Држава у износу већем од 1.000 долара.

Око 21. 35 часова, он је возило одвезао на тротоар испред Беле куће и закуцао се у металну баријеру северно од Беле куће, наводи се, преноси "Ен-Би-Си њуз".

У његовом камиону пронађена је застава са кукастим крстом, за коју је осумњичени изјавио да ју је купио преко интернета јер нацисти "имају сјајну историју", наводи се у извештају.

Наводно је рекао да се "диви њиховој ауторитарној природи, еугеници и њиховом јединственом светском поретку".

Кандула је уједно идентификовао Хитлера као "снажног вођу" коме се диви.

Властима је признао да је планирао напад шест месеци, што је детаљно описао  у "зеленој књизи", наводи се у документу.

Осумњичени је изјавио да је његов циљ да "уђе у Белу кућу, преузме власт и буде стављен на чело нације", додаје се.

"Када су га агенти питали како је планирао да преузме власт, он је објаснио да би 'убио председника ако је то оно што мора да уради и повредио би свакога ко би му стао на пут'", наводно је Кандула изјавио после напада.

Агенти ФБИ-ја су виђени како улазе и излазе из његовог дома у уторак, а познаници су се борили да повежу наводни напад са тинејџером којег познају, а који до сада није имао сукоба са полицијом, рекао је капетан Данијел Дан.

image