Свет

Бајден потврдио нови пакет војне помоћи Кијеву

Председник Америке је саопштио одлуку након разговора с председником Украјине Владимиром Зеленским, који је том приликом признао да је Бахмут пао
Бајден потврдио нови пакет војне помоћи Кијевуwww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Председник САД Џозеф Бајден данас је и званично потврдио да ће Вашингтон за потребе Кијева издвојити нови пакет војне помоћи вредан 375 милиона долара.

Први човек Америке саопштио је одлуку након разговора с председником Украјине Владимиром Зеленским у Хирошими, у оквиру самита Г7, на којем ће данас бити одржана седница посвећена Украјини.

Како је раније пренео "Политико", пакет војне помоћи ће укључивати више артиљеријских граната, оклопних возила и противтенковског оружја, чиме је Запад већ снабдевао Украјину, а амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан додао је да се нова војна помоћ издваја како би се спречило избијање трећег светскога рата.

Шеф канцеларије украјинског председника Андреј Јермак такође је потврдио да је Вашингтон одобрио нови пакет војне помоћи, пренели су украјински Телеграм канали.

У исто време Зеленски је потврдио пад Бахмута, рекавши да је град за сада само у срцима Украјинаца, након чега се онда десило нешто чудно - портпарол украјинског председника демантовао је изјаву Зеленског.

Амерички председник данас је такође изјавио да се залаже за мир у Украјини, али да се Кијеву уједно мора гарантовати територијална целовитост и суверенитет. Ове две ствари, како је казао за Си-Ен-Ен, не подлежу преговорима.

У исто време, он је поновио да лидери Г7 неће престати да подржавају Украјину.

image