Свет

Сунак: Подршка Запада Кијеву наставиће се годинама

Руска стратегија чекања да се људи на Западу уморе, да им досади неће уродити плодом, поручио је премијер Велике Британије
Сунак: Подршка Запада Кијеву наставиће се годинамаGetty © Carl Court/Getty Images

Подршка Запада Кијеву ће се наставити годинама, рекао је британски премијер Риши Сунак.

Он је поручио да руска стратегија "чекања да се људи на Западу уморе, да им досади... неће уродити плодом", пише "Фајненшел тајмс".

Коментар британског политичара уследио је после Самита Г7 у Јапану, где је украјински председник Владимир Зеленски стајао раме уз раме са политичарима најјачих економија света у знак подршке Украјини у сукобу против Русије.

"Сада водимо разговор са савезницима о томе које дугорочне мултилатералне и билатералне безбедносне споразуме можемо да склопимо са Украјином", поручио је Сунак из Лондона.

Очекује се да ће чланице НАТО-а разјаснити садржину тих споразума на самиту у Вилњусу у јулу, где се очекује да ће балтичке и источноевропске земље, попут Пољске, вршити притисак да Украјина буде примљена у Алијансу.

Такав потез није подржан од већине чланица НАТО-а, које захтевају једногласну одлуку за чланство у Алијанси. 

Недавна војна подршка укључивала је америчко одобрење за слање борбених авиона Ф-16 у Украјину, као и пакет војне помоћи од Немачке у вредности од 2,7 милијарди евра.

Велика Британија, прва земља која је Кијеву обезбедила модерне борбене тенкове, такође је послала крстареће ракете дугог домета у Украјину уочи најављене пролећне офанзиве.

У међувремену, западна политичка подршка Украјини укључила је и француског председника Емануела Макрона.

"Морамо да отклонимо сваку нејасноћу. Ако склапање мира подразумева претварање сукоба у Украјини у замрзнути конфликт, то би била грешка свих нас. Замрзнути конфликт данас је сутрашњи рат", поручио је Макрон из Хирошиме.

image