Русија

Лавров: Запад гледа на Русију и Кину као на стратешке непријатеље

Вашингтон и њему подређене земље се користе свим средствима, да упркос уставу УН основаног на сувереној једнакости држава, деле свет на демократију и аутократију, казао је руски министар
Лавров: Запад гледа на Русију и Кину као на стратешке непријатеље© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Запад гледа на Русију и Кину као на стратешке непријатеље, који стоје на путу његовој доминацији, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на 11. Међународном састанку високих представника задужених за питања безбедности.

"Данас међународни односи трпе кардиналне, тектонске промене. Свет се креће ка праведнијем мултиполарном систему, како је приметио и председник Путин, основаном на принципу поверења, и недељиве безбедности", казао је Лавров.

Говорећи о наоружању Украјине, Лавров је рекао да су земље НАТО-а директно укључене у сукоб на страни Кијева, што повећава сукоб нуклеарних сила, и додао да се све већи део испоруке западног наоружања Украјини шири светом.

Али, како је рекао, Западне престонице игноришу или грубо демонизују руске сигнале о неприхватљивости директног сукоба нуклеарних сила.

Према његовим речима Глобални Југ и Глобални Исток из дана у дан напредују, и све више се ослањају на националне интересе, али и на бивше колоније.

"Шангајска организација, БРИКС, Евроазијски економски форум – то су организације у оквиру којих ћемо допринети стварању бољег света", казао је руски министар и додао да западне земље на челу са САД од тога боли глава.

Вашингтон и њему подређене земље се користе свим средствима, да упркос уставу УН основаног на сувереног једнакости држава, деле свет на демократију и аутократију.

Москва позива Брисел и Вашингтон да одустану од једностраних војних одлука у интересу смањења међународних тензија, казао је руски министар.

Ширење НАТО-а налик на Хитлерову политику

Експанзија коју су извеле НАТО земље одражава исте намере које су биле у основи Хитлерове политике, приметио је Лавров и подсетио на "Drang nach Osten", термин који се користи за немачку експанзију на Исток.

САД су намерно уништавале архитектуру европске безбедности, "поклањајући посебну пажњу стварању неприхватљивих претњи Русији", нагласио је министар.

"Довољно је поменути иступање САД из Уговора о антибалистичким ракетама пре више од 20 година, из уговора о нуклеарним снагама средњег домета и из уговора о отвореном небу", додао је министар.

Вашингтон и његови савезници су, према речима руског дипломате, "претворивши Организацију за европску безбедност и сарадњу у маргиналну структуру која не утиче на стање ствари у области европске безбедности", одавно заузели провокативни курс ка ширењу НАТО-а на Исток.

То је, додао је, у супротности са политичким обећањима датим совјетском руководству да неће ширити алијансу ни за центиметар, а такође, супротно преузетим обавезама на највишем нивоу, да неће јачати сопствену безбедност науштрб безбедности других.

Запад гради офанзивне арсенале у сајбер сфери

Земље колективног Запада, на челу са САД, граде офанзивне арсенале у области компјутерских мрежа, приметио је Лавров говорећи о претњама безбедности са којима је свет суочен.

"Изазов међународној безбедности данас су и растуће претње у коришћењу информационих и комуникационих технологија. Вашингтон и његови савезници су кренули у милитаризацију сајбер простора, граде офанзивне арсенале у овој области и побољшавају методе за спровођење компјутерских напада", рекао је шеф руске дипломатије.

Вашингтон, према његовим речима, грубо злоупотребљава чињеницу да је интернет данас заправо под искључивом контролом компанија из САД.

"Позивамо Међународну телекомуникациону унију да појача свој вишедеценијски рад на окончању овог монопола и управљање интернетом учини равноправним", наставио је он.

Упркос покушајима да се дигитални простор претвори у арену геополитичке конфронтације, већина земаља заговара деполитизовану и конструктивну интеракцију, закључио је руски министар.

Америка користи сателите у војне сврхе

Русија сматра да је тенденција САД и њихових савезника у примени комерцијалних сателита у војне сврхе за мешање у унутрашња питања других држава крајње опасна, указао је Лавров.

Дипломата је поручио да Москва позива на коришћење космичке инфраструктуре искључиво у складу са одредбама Споразума о космосу из 1967. године.

Проблем милитаризације космичког простора захтева "посебну пажњу", нагласио је руски министар.

"Москва је у вези са тим иницирала бројне конструктивне иницијативе. Заједно са Кином предложили смо нацрт Споразума о спречавању распоређивања оружја у космичком простору, примени силе или претњи силом против космичких објеката", додао је шеф руске дипломатије.

САД и ЕУ да одустану од једностраних одлука 

Русија апелује на Сједињене Америчке Државе и Европску унију да одустану од насилних једностраних одлука у циљу смањења напетости у свету, проучио је Лавров.

"У интересу снижавања међународне напетости, позивамо Вашингтон и Брисел да одустану од насилних једностраних одлука, покушаја маргинализовања УН и стварања нелегитимних структура ограниченог састава ван њених оквира, које претендују да владају над свима осталима", нагласио је министар.

Тренутно је у првом плану задатак обнављања архитектуре глобалне безбедност како би постала одрживија, а на основу безусловног поштовања принципа Повеље УН у њиховој целини и међусобној повезаности у пракси, оценио је руски дипломата.

Министар је приметио и да су САД и њихови савезници претворили Организацију за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у маргиналну структуру која не утиче на стање ствари у области безбедности у Европи.

Запад изазива сукобе у Латинској Америци и Африци

Западне земље у Африци, Латинској Америци и земљама Карипског басена намерно провоцирају међудржавне и међуетничке сукобе, напоменуо је руски дипломата.

Према његовим речима, Запад и даље експлоатише богате ресурсе афричког континента.

"САД на земље Латинске Америке и Карипског басена гледају као на своје двориште и нервозно реагују када те државе спроводе независну, самосталну политику", закључио је Лавров и додао да је ситуација у Судану последњи пример овакве политике Запада.

image