Свет

Норвешка и Холандија ће обучавати украјинске пилоте на ловцима Ф-16

Обука пилота биће координисана с Белгијом, Данском и Уједињеним Краљевством
Норвешка и Холандија ће обучавати украјинске пилоте на ловцима Ф-16© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Норвешка подржава обуку украјинских пилота на борбеним авионима Ф-16 и учествоваће у њој, изјавио је тамошњи министар одбране Бјорн Арилд Грам, док Холандија жели да се придружи тим напорима што пре, рекла је министарка одбране те земље Кајса Олонгрен.

"Норвешка ће размотрити различите начине да допринесе обуци украјинског особља на борбеним авионима Ф-16", рекао је Грам за норвешки јавни сервис НРК.

Сједињене Америчке Државе и неколико европских земаља претходно су саопштиле да благонаклоно гледају на могућност обуке украјинског особља на Ф-16.

"Влада Норвешке такође позитивно гледа на такву иницијативу. Заједно са савезницима и партнерима, сада процењујемо како можемо да допринесемо обуци пилота", надовезао се Грам.

Претходно је председница опозиционе Либералне партије Гури Мелби рекла да се чланови те странке залажу за то да норвешка војска помогне Украјини у вези с борбеним авионима, као и да би Норвешка требало да Кијеву донира Ф-16.

Холандија пак жели да обучи украјинске пилоте што је пре могуће, изјавила је Олонгренова у писму тамошњем парламенту, али и рекла да ће обука бити координисана с Белгијом, Данском и Уједињеним Краљевством, док је могуће да ће се иницијативи придружити и друге земље.

Украјински пилоти већ пролазе обуку за коришћење борбених авиона Ф-16 у Пољској и неколико других европских земаља, потврдио је раније високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ.

Ове недеље је и Данска објавила да жели да игра централну улогу у обуци украјинских борбених пилота.

image