Свет

Амерички медији: Авиони Ф-16 могу да претрпе значајне губитке, још ако падну у руске руке

У Сједињеним Државама овај ловац ће и убудуће чинити кичму ратног ваздухопловства, а наставиће се и са извозом његове модернизоване варијанте
Амерички медији: Авиони Ф-16 могу да претрпе значајне губитке, још ако падну у руске руке© Tanjug/John Locher/Las Vegas Review-Journal via AP

Амерички борбени авиони Ф-16 могли би да претрпе значајне губитке у Украјини, као резултат руских удара на њихове аеродроме или ваздушних борби, што би био велики ударац за репутацију тог авиона, објавио је амерички магазин "Милитари воч".

У чланку се наводи да највероватније кључни разлог различитих позиција Америке и Европе у вези са слањем авиона Ф-16 Украјини лежу у томе што ће у Сједињеним Државама овај ловац и убудуће чинити кичму ратног ваздухопловства, али и зато што ће наставити да извозе његове модернизоване варијанте за извоз које коштају и по неколико стотина милиона долара.

"У случају да Ф-16 буду распоређени у Украјини, не само да постоји могућност да ловац или његова технологија доспеју у руске руке, што се већ десило с бројном западном војном опремом, већ је реално да ће претрпети значајне губитке како у ударима по украјинским аеродромима, тако и у борбама ваздух-ваздух, што би знатно нарушило репутацију Ф-16", пише "Милитари воч" .

Ен-Би-Си је претходно објавио да САД и њихови савезници планирају да Украјини обезбеде борбене авионе Ф-16, док је амерички председник Џозеф Бајден рекао лидерима Г7 у Хирошими да Вашингтон подржава међународне напоре за обуку украјинских пилота за модерне борбене авионе, укључујући Ф-16.

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је данас да је од председника Украјине Владимира Зеленског добио "изричито уверавање" да неће користити борбене авионе Ф-16 које ће обезбедити Запад за улазак на руску територију.

Бајден је рекао да би ратни авиони Ф-16, међутим, могли бити коришћени где год се руске трупе налазе унутар Украјине, пренео је Ројтерс.

image