Свет

Холандија чека сигнал из САД: Обука пилота на Ф-16 само уз одобрење Вашингтона

Координирамо планове за обуку пилота са Белгијом, Данском и Великом Британијом, поручила холандска министарка одбране Кајса Олонгрен
Холандија чека сигнал из САД: Обука пилота на Ф-16 само уз одобрење Вашингтонаwww.globallookpress.com © Benoit Doppagne/Keystone Press Agency

Холандија чека "зелено светло" од Сједињених Држава како би почела да обучава украјинске пилоте за управљање ловцима Ф-16, казала је министарка одбране те земље Кајса Олонгрен.

"Радимо на постављању временског оквира за почетак обуке украјинских пилота на Ф-16 и сматрамо важним да почнемо са обуком што је пре могуће, али нам је потребно зелено светло Вашингтона", рекла је Олонгрен новинарима у Бриселу.

Она је истакла да Холандија такође координира своје планове за обуку пилота са Белгијом, Данском и Великом Британијом.

"Холандија ће разговарати са земљама које имају Ф-16 о њиховој могућој испоруци Украјини, али ово питање сада није на дневном реду", додала је.

Раније је шеф дипломатије ЕУ  Жозеп Борељ рекао да су бројне земље Уније, укључујући Пољску, почеле да обучавају украјинске пилоте да управљају борбеним авионима Ф-16.

Лист "Политико", позивајући се на извор из Пентагона, раније је писао да се америчко министарство одбране не противи да друге земље испоруче авионе Ф-16 Украјини. Међутим, како се наводи, таква одлука о трансферу бораца још није донета, Пентагон је више пута доводио у питање потребу Украјине за њима у тренутној фази сукоба. 

У Украјини се, како је објавио лист, позивајући се на саветника украјинског министра одбране Јурија Сака, надају да ће са Запада стићи до 50 ловаца Ф-16, а да је украјински председник Владимир Зеленски желео да тема борбених авиона буде у центру пажње самита Г7 у Јапану и самита НАТО у Литванији.

image