Свет

Јапан увео нови пакет санкција Русији: На листи генерали, новинари, фабрике, банке...

Јапанске антируске санкције сада погађају око 1.000 појединаца и око 100 организација из Русије
Јапан увео нови пакет санкција Русији: На листи генерали, новинари, фабрике, банке...© Tanjug/AP Photo/Adam Schreck

Јапан је увео нови пакет санкција против Русије који обухвата 78 организација из Русије и 17 физичких лица, међу којима је више руских генерала, као и новинари. Такође, за 80 организација уведена је забрана извоза.

Међу санкционисане 24 особе су новинарка Олга Скабејева, командант батаљона Спарта Артјом Жога и генерални директор концерна Алмаз-Антеј Јан Новиков. Осим тога, међу појединцима на црној листи су командант Ваздушно-десантних трупа генерал-пуковник Михаил Теплински и командант руских стратешких ракетних трупа генерал-пуковник Сергеј Каракајев.

Појединачне санкције су такође уведене низу владиних званичника и тужилаца из народних република Доњецка и Луганска (ДНР и ЛНР) и региона Запорожје и Херсон. Међутим, они су додани на другу листу, јер јапанска влада не признаје приступање тих територија Русији.

Међу компанијама погођеним санкцијама су "Руски државни истраживачки центар СЦРИ Електроприбор", произвоћач беспилотних летелица, Централни истраживачки институт Буревестник, Централни истраживачко-развојни институт Циклон, Електронстандарт, Уралски завод цивилног ваздуһопловства и друга предузећа.

Осим тога, Јапан уводи извозна ограничења за 80 руских компанија, саопштила је влада земље.

Главни секретар јапанске владе Хироказу Мацуно рекао је да ће његова земља такође забранити пружање грађевинских и инжењерских услуга Русији.

Осим тога, јапанска влада ће ускоро забранити извоз низа артикала који "помажу у јачању руске индустријске базе", али ће њихова листа бити састављена касније.

Јапанске антируске санкције сада погађају око 1.000 појединаца и око 100 организација из Русије. 

image