Свет

Кина упозорава Јапан: Нарушавате нам суверенитет, придржавајте се наших споразума

Сун је рекао да је Јапан сарађивао са другим земљама на самиту Г7 у активностима и заједничким декларацијама, да оцрни и нападне Кину, грубо се мешајући у њене унутрашње ствари и кршећи принципе међународног права
Кина упозорава Јапан: Нарушавате нам суверенитет, придржавајте се наших споразума© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Заменик министра спољних послова Кине Сун Вејдонг позвао је јапанског амбасадора како би му пренео протесте због изјава "око питања везаних за Кину" на самиту Г7 током викенда, саопштено је из министарства касно у недељу.

Шефови држава Г7 на састанку у јапанском граду Хирошими изразили су озбиљну забринутост због пораста тензија у Источном и Јужном кинеском мору, као и у вези са стањем људских права у Кини, укључујући Тибет и Синђанг, пренео је Ројтерс.

Сун је рекао да је Јапан сарађивао са другим земљама на самиту Г7 "у активностима и заједничким декларацијама... да оцрни и нападне Кину, грубо се мешајући у унутрашње ствари Кине, кршећи основне принципе међународног права и дух четири политичка документа између Кина и Јапан", позивајући се на Заједничку изјаву Кине и Јапана из 1972.

Он је рекао да су акције Јапана штетне по суверенитет, безбедност и развојне интересе Кине и да је Кина "незадовољна и одлучна да им се успротиви".

"Јапан би требало да исправи своје схватање Кине, да схвати стратешку аутономију, да се придржава принципа четири политичка документа између Кине и Јапана и да истински промовише стабилан развој билатералних односа са конструктивним ставом“, рекао је Сун.

Јапански амбасадор у Кини Хидео Таруми, навео је да је "природно" да се Г7 бави питањима од заједничког интереса, као што је то чинила и у прошлости, и да ће то чинити и убудуће све док Кина не промени своје понашање.

"Кина би прво требало да предузме позитивне кораке у решавању тих питања која изазивају забринутост ако захтева да се она више не помињу", рекао је Таруми за "Сан".

Главни секретар јапанске владе Хироказу Мацуно рекао је током јутарњег брифинга у понедељак да је политика земље према Кини доследна, да ће подстицати на одговорно понашање, док ће предузети кораке за решавање забринутости и сарадњу на заједничким питањима.

image