Свет

"Телеграф": У Британији откривене размере албанског криминала подстакнутог таласом миграната

Британски лист наводи да су Албанци најбројнија страна националност у тамошњим затворима, и да представљају шестину укупног броја затвореника у земљи, иако чине свега 0,05 одсто популације
"Телеграф": У Британији откривене размере албанског криминала подстакнутог таласом мигранатаwww.globallookpress.com © Steve Finn/XinHua

Осамдесет албанских миграната у Великој Британији осуђено је на 130 година затвора само током прва четири месеца текуће године, наводи британски "Телеграф" на основу детаљне анализе која први пут открива размере криминала који буја усред пораста броја нелегалних миграната у земљи.

Поменути албански криминалци осуђени су за убиство, силовање, насилне нереде, кршење закона о ватреном оружју, отмицу, изазивање смрти опасном вожњом, провалу, као и гајење канабиса на плантажама које одржавају криминалне банде у кућама и напуштеним индустријским локацијама.

Укупних 130 година затворске казне за преступнике ће британске пореске обвезнице коштати најмање 20 милиона фунти, уз просечан трошак од 57.000 фунти годишње по затворенику, пише британски лист, указавши да су ови закључци изведени из исцрпне анализе свих судских поступака који су се водили у Енглеској и Велсу, почевши са 1. јануаром 2023. године.

Прошле године је у ту земљу, помоћу малих чамаца који превозе нелегалне мигранте преко Ламанша, пристигао рекордан број од 12.301 Албанца, што је четвртина од укупно 45.755 илегалаца.

Званичници Националне агенције за криминал рекли су да је "значајан број" тих албанских миграната дошао у Велику Британију да ради на "сивом" тржишту или за организоване криминалне нарко банде, те да они враћају "стотине милиона фунти" готовине годишње у Албанију.

Како наводи ова агенција, албански мигранти у нелегалним активностима могу зарадити и до 100 фунти дневно, или 1.000 фунти недељно, у случају да раде као "баштовани" на плантажама канабиса.

"Телеграф" истиче да су албанске банде узурпирале вијетнамске у производњи те дроге на британском тлу, истакавши да исте те банде плаћају превоз албанских миграната преко Ламанша, након чега су они "обавезани" да ту цену отплате радећи за њих.

Многи од озбиљнијих злочина са списка су у вези са трговином дроге, наводи британски лист. Од четворице убица на листи, двојица су били чланови нарко банде, које су безбедносне камере снимиле како узимају четири кухињска ножа у самопослузи у Бристолу, пре него што ће убити једног свог сународника у мају 2022. године, усред покушаја да отму жетву канабиса вредну 95.000 фунти. Брикел Палај и Радијан Лика осуђени су за убиство у Бристолу прошлог марта.

Нови споразум између Албаније и Велике Британије подразумева да сваком Албанцу који је осуђен на више од четири године затвора прети депортација, док ће остатак казне служити у албанским затворима.

Британија ће платити 14 милиона фунти за унапређење албанских затвора како би прихватили 200 најопаснијих албанских криминалаца у Британији, пише "Телеграф" и додаје да и онима који су осуђени на једну до четири године такође може претити депортација.

Британски лист наводи да су Албанци најбројнија страна националност у тамошњим затворима, и да их је 31. марта било 1.393, у поређењу са 830 Пољака, 823 Румуна, 391 Јамајчанина и 380 Литванаца.

То значи да Албанци представљају шестину укупног броја затвореника у земљи, иако чине свега 0,05 одсто популације.

image