Свет

"Модерни робови": Албански криминалци пронашли начин да остану у Британији

Од 1.068 албанских осуђеника који чекају на депортацију, сваки трећи међу њима тврде да су модерни робови како би спречили да напусте земљу
"Модерни робови": Албански криминалци пронашли начин да остану у Британијиwww.globallookpress.com © SOLO/ZUMAPRESS.com

Више од 1.000 албанских криминалаца у Великој Британији покушавају да злоупотребе законе о модерном ропству и људским правима са циљем да што дуже остану у земљи.

Како пише лондонски "Сан", британски правни систем суочен је са покушајима албанских сексуалних предатора, продаваца наркотика и насилника да избегну депортацију.

Лист преноси да је тек 25 грађана међу њима одлучило да не изигра систем.

Извори из Министарства унутрашњих послова Велике Британије рекли су да "шокантне" правне препреке спутавају обрачун да "опасним" осуђеницима који лутају на слободи.

Откриће долази у тренутку када су британски премијер Риши Сунак и министарка унутрашњих послова Суела Браверман представили нове законе за "заустављање чамаца са мигрантима" и сузбијање лажних тврдњи о модерном ропству.

Алармантне су бројке које показују да тренутно у Британији у затворима или на отвореном 1.068 албанских осуђеника чекају на депортацију.

Отприлике сваки трећи међу њима тврдi да су модерни робови како би спречили да их одведу. Око 268 тражи азил, док се 95 жали на одбијене захтеве за азил. 

Само 25 албанских криминалаца нема нерешена правна потраживања и заправо могу бити укрцани у авион и избачени из земље у сваком тренутку.

"Ово је шокантан пример правних заврзлама које су препрека нашим тимовима у спровођењу поступка имиграције којима покушавамо да уклонимо опасне  криминалце", рекао је извор упознат са ситуацијом.

Мигранту који тврди да је жртва модерног ропства обично се паузира случај депортације док се његов захтев не обради.

image