Србија и Балкан

Дрога, шпијуни и надзорне камере: Еди Рама не успева да се избори са криминалним бандама

Владавина Едија Раме уздрмана је серијом скандала
Дрога, шпијуни и надзорне камере: Еди Рама не успева да се избори са криминалним бандама© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Албански премијер Еди Рама, који на Западу слови за "балканског прогресивца", на власт је дошао обећавајући немилосрдно сузбијање криминалних група. Деценију касније, његов имиџ, и код куће и у иностранству, укаљао је низ скандала и неиспуњавање обећања.

Рама је, пише "Фајненшел тајмс", био приморан да брани реформе које су наводно пријатељске према перачима новца, да објасни како су стари владини сарадници били умешани у истраге о трговини дрогом, и да објасни своју улогу у паду осрамоћеног службеника ФБИ.

Лутфи Дервиши, независни политички аналитичар и бивши извршни директор Транспаренси интернешонела у Албанији каже да је "највећа штета нанета међународном угледу земље. Премијер је некада био звезда међународних медија" и добро се носио са више криза, "али је сада одједном у центру пажње због негативних вести".

Моћ криминалних мрежа у Раминој Албанији спектакуларно је откривена прошлог месеца. Полиција је поскидала стотине надзорних камера које су поставили криминалци како би надгледали снаге реда. Ово откриће довело је Раму у неугодну позицију на Западу који је на њега гледао као на прогресивног и живописног политичара у нестабилном региону, наводи "Фајненшел тајмс".

Рама је бранио своје напоре да искорени банде. "Борба против криминала и трговине људима је приоритет ове владе", рекао је он за ФТ преко портпарола.

Ипак, његова влада је прошле године изазвала контроверзу предлогом да се пружи пореска амнестија на репатријацију непријављених страних прихода у износу до 2 милиона евра, потез за који критичари кажу да би криминалцима са високим зарадама омогућио слободан пролаз.

Закон чека на усвајање у парламенту иако је ЕУ, чија чланица Албанија жели да постане, критиковала претходне верзије нацрта. Рамина влада тврди да ће се закон примењивати само на легалне приходе.

Нацрт закона последњи је у низу скандала. Дервиши је рекао да је индекс перцепције корупције Транспаренси интернешенела за Албанију већ годинама све гори. "Ове године сам водио белешке о великим скандалима у вези са корупцијом. Има их више од десет", рекао је.

Високи функционери Рамине претходне администрације су умешани у случајеве трговине наркотицима. Бивши министар унутрашњих послова Саимир Тахири је у затвору због злоупотребе службеног положаја и веза са трговцима људима.

Рамине присталице, пак, кажу да претходни шефови влада никада не би дозволили затварање својих званичника. Али скандал са надзором разбеснео је обичне грађане, од којих многи верују да влада сарађује са трговцима дрогом.

Ти трговци проширују свој домет, наводи "Фајненшел тајмс". Албанске банде су се прошириле са илегалних плантажа канабиса на трговину кокаином и хероином директно из Латинске Америке и Азије. Милиони евра слили су се у Албанију, помажући у развоју луксузних некретнина дуж обале Средоземног мора.

"Свет криминала све је јачи", рекао је бивши министар правде Алдо Бумчи, члан опозиционе Демократске странке.

Албанска обала и блиставе стамбене куле у Тирани постале су дестинација за илегални новац. "Дистрибуционе мреже расту, као и прање новца. Ко може да приушти ове станове? Не обични Албанци", рекао је Бумчи.

Блистав начин живота гангстера у једној од најсиромашнијих европских земаља у оштрој је супротности са борбом обичних Албанаца, од којих многи одлучују да емигрирају. Трећина грађана земље живи у иностранству, где је емиграција у Великој Британији затегнула односе са Лондоном.

Рамина репутација у иностранству такође је нарушена његовим контактима са америчким обавештајцем који је оптужен да му је помагао у прогону политичких ривала.

Америчко министарство правде оптужило је у јануару бившег шефа контраобавештајне службе ФБИ Чарлса Мекгонигала за кршење америчких санкција и учешће у прању новца радећи за руског олигарха Олега Дерипаску.

Посебна оптужница се фокусира на Мекгонигалове непријављене контакте са Рамом и тврди да је обављао плаћене услуге за Албанце. Мекгонигал је оптужен да је узео најмање 225.000 долара од албанског обавештајног официра, а затим је пренео информације из Рамине канцеларије америчким властима. Они су заузврат отворили истрагу против лобисте са седиштем у САД који ради за албанску опозицију.

Опозициони лидер Саљи Бериша, бивши председник и премијер, тврдио је да је његова позиција на америчкој црној листи резултат Раминих наводних контаката са Мекгонигалом. Одлука САД, "осам година након што сам напустио власт... је у потпуности заснована на лобистичкој моћи Едија Раме", рекао је он за ФТ.

Рама пориче да је користио своје контакте са Мекгонигалом у ту сврху. Напомиње да никаква оптужница против њега није поднета, као и да су га "многи појединци у Албанији који имају своје сталне проблеме са правосудним системом користили као жртвено јагње".

Главни регионални изасланик америчке владе Габријел Ескобар рекао је да Албанија остаје "чврст савезник у НАТО-у и добар билатерални партнер".

Рамина живописност донела му је добре везе са лидерима, укључујући либерале и конзервативце са Истока и Запада. Примера ради, наводи "Фајненшел тајмс", присуствовао је трећем венчању Џорџа Сороша, као и свадби ћерке турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Али општински избори у мају ће тестирати премијерову доминацију албанском политиком. Едвал Зото, независни аналитичар, рекао је да Рама трпи "последице у смислу подршке јавности и јавног мњења".

Он је, међутим, додао да "тренутно нема друге политичке понуде у Албанији", с обзиром да је опозициони лидер Бериша санкционисан од стране важних савезника САД и Велике Британије.

Рамина Социјалистичка партија контролише сваку локалну власт осим у Скадру, где је шпијунски скандал почео.

Полицајци су тражили снимке са тих камера у јануару након експлозије испред куће полицијског командира који је водио операцију против узгајивача канабиса и ланца трговине дрогом. Када су локални гангстери одбили да сарађују, полиција је почела да скида камере. Више од 500 уређаја је уклоњено широм земље.

Рама је тада рекао да је полицијска операција "помало налик на кваку 22, јер нас оптужују да не предузимамо акцију, а онда нас оптужују када нешто предузмемо".

Артан Хоџа, албански истраживачки новинар, каже је да је видео "огромне контролне собе са много екрана у којима стражаре велике криминалне групе".

"Имали су могућност ноћног надзора, препознавања лица и регистарских таблица. Такве камере треба да има само полиција. У шуми су биле чак и камере које су пратиле плантаже траве."

Градоначелник Скадра Бард Спахија, из Беришине опозиционе Демократске странке, рекао је да је страх од криминалаца изазвао егзодус становништва. "Овај регион има 215.000 становника, али око 6.000 оде годишње. Тим темпом, за деценију и по, пола региона ће нестати."

Окривљујући "нефункционалне државне структуре", рекао је да је скандал о надзору "кап у мору наше владе препуне криминала".

Петрит, менаџер кафеа у Скадру, слаже се са градоначелником. "Ако изгледа као корупција, делује као корупција и звучи као корупција, онда је то вероватно корупција. Није ни чудо што људи масовно одлазе."

image