Свет

Кина обуставља изградњу плутајућих нуклеарки због страха од америчке саботаже

У Пекингу расте забринутост да би САД могле да нападну кинеску инфраструктуру у Јужном кинеском мору
Кина обуставља изградњу плутајућих нуклеарки због страха од америчке саботажеwww.globallookpress.com © US Navy

Будућност амбициозног кинеског плана за изградњу флоте плутајућих нуклеарки у Јужном кинеском мору постала је неизвесна након што су власти изразиле забринутост за њихову безбедност, тврде инжењери укључени у овај пројекат, преноси "Саут Чајна морнинг пост".

Непосредно пре почетка изградње, регулатори су ускратили издавање дозволе за изградњу прве плутајуће кинеске нуклеарне електране, која је требало да производи електричну енергију за поморску инфраструктуру.

"Сигурност и изводљивост остају главна брига власти", саопштио је тим који предводи виши инжењер Ванг Донгуи из Националног истраживачког центра за нуклеарне електране на мору.

Овај потез представљао је изненађење за научнике који су учествовали у пројекту, пошто се плутајући нуклеарни реактори генерално сматрају сигурнијим од оних на копну.

Кина је међу светским лидерима у развоју нуклеарне енергије. Иначе, Кина је у развој реактора за плутајућа постројења уложила више од 10 година истраживања, саопштио је Вангов тим.

Једна од главних забринутости је да би плутајуће нуклеарке могле да се суоче са безбедносним претњама, не само из мора и ваздуха, већ и од подводних напада, саопштио је Вангов тим.

Разарање Северног тока као упозорење

Непријатељска подморница би, на пример, могла да покуша да саботира објекат постављањем експлозива на труп или оштећењем система за хлађење.

Заштита плутајуће нуклеарне електране од "подводних ронилаца, пловила, плутајућих објеката или ваздушних објеката" би захтевала свеобухватан систем безбедности, саопштили су инжењери.

Неименовани истраживач из пекиншког Центра за инжењерство морске животне средине, који није био укључен у овај пројекат, али је учествовао у процени инфраструктурних пројеката великих размера, рекао је да је кинеска влада могла да види разарање руских гасовода Северни ток као упозорење.

У Пекингу расте забринутост да би САД могле да нападну кинеску инфраструктуру у Јужном кинеском мору, а потапање плутајуће нуклеарне електране могло би изазвати катастрофу много већу од експлозија Северног тока, сматра истраживач.

Иако ниједна земља или ентитет није признао саботажу, "постоји уверење да иза овога стоје Сједињене Државе", додао је истраживач који је тражио да не буде именован.

"Напад на основну инфраструктуру сталне чланице Савета безбедности УН некада се сматрао забрањеним. Сада више не", рекао је он.

У Пекингу расте забринутост због могућег напада САД на кинеску инфраструктуру у Јужном кинеском мору, а потапање плутајуће нуклеарке могло би изазвати катастрофу много гору од експлозија Северног тока, сматра овај истраживач.

image