Свет

Чен Венћинг: Кина ће узети снажну улогу у систему безбедности

Ниједна земља не сме наметати своју вољу другима, важно je водити се истинским мултилатерализмом и демократијом у међународним односима, нагласио је кинески дипломата на безбедносној конференцији у Москви
Чен Венћинг: Кина ће узети снажну улогу у систему безбедности© Tanjug/ Thomas Peter/Pool Photo

Свет је данас неспокојан, промене које се дешавају последњих сто година утицале су на промене са којима се данас срећемо, рекао је члан Политбироа Комунистичке партије Кине, који је претходно био на челу Министарства државне безбедности Чен Венћинг на 11. Међународном састанку високих представника задужених за питања безбедности у Москви.

Тема данашњег сусрета, како је рекао Венћинг, од велике је важности јер "говоримо о успостављању мира, новим препрекама и претњама безбедности у свету".

"Кина ће узети снажну улогу у систему безбедности, одговориће на изазове и одрадиће свој део у чувању глобалне безбедности", казао је кинески дипломата.

Додао је да ниједна земља не сме наметати своју вољу другима и да је важно водити се истинским мултилатерализмом и демократијом у међународним односима.

"Треба очувати систем базиран на међународном праву и принципима Повеље УН", нагласио је.

Према његовим речима, човечанство се сусрело са опасностима у сфери безбедности, због тога што се Устав УН-а неефикасно испуњава.

Како је истакао, није кључна борба аутократије и демократије, чега је увек било, већ то што се неке државе придржавају силе у спољној политици.

Предложио је да се светски лидери ослоне на древну кинеску мудрост, која може да доведе до безбедности и сигурности у свету, мислећи на узајамно поштовање и пријатељске односе.

"Правда и добра дела су за свакога", казао је Венћинг и предложио дипломатију слободе и руковођење општим концепцијама безбедности.

image