Свет

Кина поручила лидерима Г7: Гледајте своја посла

Земље Г7 треба дубоко да размисле о сопственој историји и кршењу људских права, поручено је из Пекинга
Кина поручила лидерима Г7: Гледајте своја послаwww.globallookpress.com © Chen Zhonghao (SUB)

Кина је истакла да се оштро противи заједничком саопштењу представника земаља Г7 на самиту у Хирошими и поручила да земље Г7 треба да престану да дају смернице Кини о људским правима и да се мешају у унутрашње ствари земље, наводи се у саопштењу објављеном на званичном сајту кинеског Министарства спољних послова.

"Ситуација у Хонгконгу, Синђијангу и Тибету је чисто унутрашње питање Кине, и снажно се противимо било каквом мешању спољних фактора под маском 'бриге за људска права'", истиче се у саопштењу у коме је Кина изразила незадовољство и протест код земље домаћина, Јапана.

Такође, кинеско Министарство спољних послова наглашава да земље Г7 треба "дубоко да размисле о сопственој историји и кршењу људских права".

Након самита, земље Г7 су објавили саопштење у коме  изражавају забринутост за људска права у Кини и позивају Пекинг да испуни своје обавезе из кинеско-британске декларације, да следи Основни закон Хонгконга, "којим су за Хонгконг загарантована права, слободе и висок степен аутономије".

image