Свет

"Фајненшел тајмс": Бразилски поглед на сукоб у Украјини

За нас успон Кине и повратак Русије заправо није лош, тврди професор међународних односа из Бразила, и зато Бразилија нема интереса да се придружи западној коалицији против Русије
"Фајненшел тајмс": Бразилски поглед на сукоб у Украјиниwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Запад мора да узме у обзир све безбедносне бриге председника Русије Владимира Путина и да престане да тражи мир у Украјини путем војне победе над Русијом, изјавио је саветник бразилског председника за спољну политику.

Селсо Аморим, министар спољних послова Бразила током прва два мандата председника Луиза Инасија Луле да Силве и актуелни саветник за међународне односе, сматра да ратоборни став Запада према Москви ризикује да изазове много шири сукоб, преноси "Фајненшел тајмс".

"Не желимо трећи светски рат", рекао је Аморим за ФТ. "Треба узети у обзир све бриге земаља у региону, уколико желимо мир. Једина алтернатива је потпуна војна победа против Русије. Знате ли шта долази после? Ја не знам."

Председник Бразила Лула оптужен је за "проруску неутралност". Он је више пута рекао да Кијев сноси једнаку одговорност за сукоб, као и Москва, и оптужио Вашингтон да "подстиче насиље."

Традиционална бразилска дипломатија

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров посетио је Бразилију прошлог месеца.

Аморим је рекао да је национална безбедност једна од главних "забринутости Москве", подсећајући да је Русија већ много пута оптуживала Запад и НАТО због "опкољавања".

"Не можемо судити о ситуацији у последњих годину, или годину и по дана. Ово је ситуација која траје деценијама. Русија има забринутости које се морају узети у обзир. То није кривица Украјине. Украјина је жртва, жртва остатака хладног рата."

Откако се вратио по трећи пут вратио на место председника у јануару, Лула је настојао да ојача међународни положај Бразила и поново потврди свој традиционални статус несврстане демократије. Лула је представник "мировног клуба" држава, које желе окончање рата у Украјини.

Као и друге латиноамеричке земље, Бразил је одбио да пошаље оружје Украјини.

Када је Лула прошлог месеца изјавио да "САД охрабрују рат", Бела кућа је оптужила бразилског лидера да "као папагај понавља руску и кинеску пропаганду."

Аморим, који је последњих недеља посетио и Москву и Кијев, рекао је да је Бразил забринут због напора Запада да ослаби Русију, додајући да то само може да изазове шири сукоб: "Сетимо се ситуације у Немачкој после Првог светског рата: циљ је био да се Немачка ослаби Версајским споразумом и знамо где је то довело."

Пауло Веласко, професор спољне политике на Државном универзитету у Рио де Жанеиру, рекао је да је Лулин приступ украјинском сукобу у складу са традиционалном бразилском дипломатијом, која избегава "екстремне позиције, које би могле да угрозе напоре за постизање разумевања."

"Бразил не верује да су санкције добар пут", додао је Веласко. "Санкције имају тенденцију да изолују државу која се 'девијантно понаша', подривајући њено поверење у међународну заједницу, што је неопходно за постизање мирољубивих споразума."

Економске везе Бразила и Русије

Такође, Бразил жели да сачува трговинске односе са Русијом.

"Као и велика већина земаља Глобалног југа, Бразил жели да сачува своје пословне везе са Русијом. Русија је пријатељ, у свим временским приликама", рекао је Оливер Стинкел, професор међународних односа у Фондацији Гетулио Варгас у Сао Паулу.

Билатерална трговина две земље сада износи око 10 милијарди долара, а велике количине ђубрива за бразилски агробизнис сектор, који чини 30 одсто БДП-а, долазе из Русије.

Бразилска неутралност према Русији има широку међустраначку подршку и ретка је тачка континуитета између Луле и претходног десничарског председника Болсонара. Непосредно пре инвазије на Украјину прошле године, Болсонаро је посетио Москву да обезбеди залихе вештачких ђубрива.

Стинкел је додао да ниједна земља унутар БРИКС-а не жели да наруши добре односе.

"Несврставање се сматра једином сигурном опкладом у свету у коме ће конкуренција између великих сила постајати све жешћа". Како закључује Стинкел за ФТ, "са бразилске тачке гледишта, успон Кине и повратак Русије заправо није лош. Зато Бразилија нема интереса да се придружи западној коалицији против Русије."

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner