Свет

Саудијска Арабија све више загледана у Кину

Састанак бин Салмана и Лианa Веиланга одржан је у јеку политичких напетости и оштрих расправа између Сједињених Америчких Држава и Кине
Саудијска Арабија све више загледана у Кину© Unsplash

Министар енергетике Краљевине Саудијске Арабије принц Абдлулазиз бин Салман састао се са потпредседником Националне комисије за развој и реформе Кине Лианом Веилиангом са којим је разговарао о заједничким инвестиционим пројектима и сарадњи у енергетици.

"Саудијска Арабија је одувек Кину посматрала као стратешког партнера и тежи даљем усклађивању саудијске и кинеске визије будућности, посебно у енергетској сфери где постоји вишеструка синергија", истакао је бин Салман на скупу Подкомитета за инвестиционе пројекте и енергетику "Појас и пут".

Напоменуо је да трговински односи између две земље у последњих пет година континуирано расту и да је Кина примарна дестинација за извоз саудијске нафте.

На састанку је било речи о областима у којима Саудијска Арабија и Кина желе да ојачају своје односе, као што су нафта и петрохемија, електрична енергија и обновљиви извори енергије, енергетска ефикасност, цивилна нуклеарна енергија, безбедност ланца снабдевања и друге.

Веилианг је овом приликом подржао напоре краљевине у одржавању стабилности глобалног тржишта нафте.

Састанак бин Салмана и кинеског колеге одржан је у јеку политичких напетости и оштрих расправа између Сједињених Америчких Држава и Кине. Осим тога, тензије тињају и између САД и Саудијске Арабије.

Престолонаследних Саудијске Арабије Мухамед бин Салман је раније овог месеца изразио жељу да се његова земља прикључи БРИКС-у (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка), што је погоршало већ пољуљане односе између ове земље и Америке.

Група Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) пре неколико недеља договорила се да смањи заједничку производњу нафте за два милиона барела дневно, у настојању да заустави пад цена "црног злата" изазван слабљењем глобалне економије. Председник САД Џо Бајден оштро се сутпроставио овом потезу назвавши га "разочаравајућим и кратковидим". 

Такође је позвао администрацију и Конгрес да истраже начине да се повећа производња енергената у САД и смањи контрола ОПЕК+ над ценама енергената. Упозорио је и да ће "бити последица у односу са Саудијском Арабијом".

Велики део политичке јавности у Вашингтону одлуку организације је протумачио као прорачунат чин којим би Бајден био понижен, а шансе његове странке на предстојећим изборима угрожене, пише "Вашингтон пост".

Бела кућа је оптужила ОПЕК+ да је "стао на страну Русије" јер би, како тврде, смањена производња подигла приходе Москве и нашкодила санкцијама које је увео Запад. 

image
VV inauguration
banner