Свет

Нови ударац за Бајдена: Саудијска Арабија жели у БРИКС

Бела кућа је оптужила ОПЕК+ да је "стао на страну Русије"
Нови ударац за Бајдена: Саудијска Арабија жели у БРИКСNone © Tanjug/Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP, File

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден доживео је нови политички ударац, јер је престолонаследних Саудијске Арабије Мухамед бин Салман изразио жељу да се његова земља прикључи БРИКС-у (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка). Амерички лидер је, уместо жељеног повећања производње нафте, добио димломатски шамар.

Група Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) пре две недеље договорила се да смањи заједничку производњу нафте за два милиона барела дневно, у настојању да заустави пад цена "црног злата" изазван слабљењем глобалне економије.

Бајден је овај потез назвао "разочаравајућим и кратковидим". Такође је позвао администрацију и Конгрес да истраже начине да се повећа производња енергената у САД и смањи контрола ОПЕК+ над ценама енергената. Упозорио је и да ће "бити последица у односу са Саудијском Арабијом".

Тензије тињају у Вашингтону, где су многи одлуку организације протумачили као прорачунат чин којим би Бајден био понижен, а шансе његове странке на предстојећим изборима угрожене, пише "Вашингтон пост".

Бела кућа је оптужила ОПЕК+ да је "стао на страну Русије" јер би, како тврде, смањена производња подигла приходе Москве и нашкодила санкцијама које је увео Запад. 

Хусеин Ибиш, научник на Институту арапских заливских држава у Вашингтону одбацио је ове тврдње и истакао да је "нарцисоидно то што демократе мисле да да Саудијци своју националну стратегију прилагођавају америчким изборима".

Реакција Америке није изостала, па је тако прошле недеље донета одлука којом се Саудијској Арабији забрањује куповина оружја из САД на годину дана. Сенатор демократа Боб Мендез тражио је замрзавање сарадње са Краљевином.

Напетост је додатно појачана протеклог викенда када је председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса саопштио да је престолонаследних Саудијске Арабије Мухамед бин Салман изразио интересовање за придруживање земљама БРИКС, међу којима је и Русија.

Прошле недеље саветник за националну безбедност САД Џејк Саливен изјавио је да Бајден не планира да се састане са Бин Салманом на самиту Г20 планираном за новембар у Индонезији.

Чланице ОПЕК одговориле Америци

На америчке притиске реаговале су бројне чланице ОПЕК.

Министар енергетике Уједињених Арапских Емирата Сухаил ел Мазруеи објаснио је јуче да је последња одлука ОПЕК+ да смањи производњу нафте техничка.

Он је на Твитеру написао да је одлука једногласно одобрена без икаквих политичких намера, како су неки описали.

Министарство енергетике Омана саопштило је да су одлуке ОПЕК+ засноване на чисто економским разматрањима реалности понуде и потражње на тржишту.

"Одлука ОПЕК+ да смањи производњу нафте за два милиона барела дневно у складу је са претходним одлукама групе у смислу да се заснива на тржишним подацима и његовим варијабилама", навело је министарство, пренео је Ројтерс.

Министарство је додало да је одлука неопходна да би се поново успоставило поверење у тржиште и да би се оно стабилизовало.

Око 15 држава жели да се прикључи БРИКС-у

Заменик министра иностраних послова Русије Сергеј открио је крајем септембра да је око 15 земаља заинтересовано да се прикључи БРИКС-у. 

Према његовим речима, то је одраз не само ауторитета БРИКС-а као међународног полигона, већ и доказ да земље схватају да БРИКС нуди праву алтернативу једнополарном свету, реалан модел за сарадњу, где нема водећих људи и оних који их следе, где нема покушаја да се наметну једна или друга решења са врха.

"Ја свесно не називам БРИКС организацијом, јер је то обједињење држава, које је лишено наднационалне бирократије. Између осталог, то је једна од јачих страна БРИКС-а. Желим да кажем да је БРИКС релативно млад и да немамо сагласност и утврђену процедуру за примање нових чланова и проширење групе. Лидери на самиту у јуну су дали налог да се активно позабавимо овим питањем, почели смо да радимо по том питању. Неопходно је погледати критеријуме на основу којих се могу позвати нови чланови и методологију одговарајућег приступа овој теми у целини. Настављамо тај рад", поручио је тада Рјабков.

image