Свет

Кина поздравља спремност Венецуеле да се придружи БРИКС-у

Улога блока је све важнија за економије у развоју, посебно у време када се распламсавају геополитички сукоби, а глобална економија је ослабљена, примећује кинески економски аналитичар Џанг Хонг
Кина поздравља спремност Венецуеле да се придружи БРИКС-уwww.globallookpress.com © IMAGO/Ton Molina

Кина се увек залагала да БРИКС буде отворен и инклузиван механизам и подржава процес проширења ове групе, рекао је у среду Мао Нинг, портпарол кинеског министарства спољних послова, посебно поздрављајући спремност Венецуеле да се придружи овом блоку, преноси "Глобал тајмс".

"Желимо да се што више партнера, и то што пре, придруже породици БРИКС-а", рекао је Мао на конференцији за новинаре одржаној у Пекингу. Ова изјава је уследила непосредно након што је председник Венецуеле Николас Мадуро 29. маја рекао да је његова земља заинтересована за придруживање БРИКС-у.

"Ако нас питају да ли Венецуела жели да буде део БРИКС-а у будућности - да, ми желимо да будемо скромни део БРИКС-а и да идемо у корак са променљивом геополитичком ситуацијом", изјавио је Мадуро на заједничкој конференцији за новинаре са својим бразилским колегом Инасијом Лулом да Силвом.

Мао је напоменуо да је БРИКС важна платформа за сарадњу земаља у развоју и да је посвећен одржавању мултилатерализма, активном промовисању реформе глобалног система управљања и јачању заступљености земаља у развоју.

И бразилски председник изразио је подршку Венецуели да се придружи БРИКС-у, напомињући да ће БРИКС размотрити захтеве још "неколико земаља" за придруживање групи касније ове године, на самиту у Јужној Африци.

У октобру прошле године, портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је да су лидери БРИКС-а постигли консензус о проширењу БРИКС-а. Ванг је напоменуо да ће Кина радити са другим чланицама БРИКС-а на заједничком унапређењу процеса проширења како би се БРИКС-у придружило што више земаља.

"Улога блока је све важнија за велике економије у развоју, које су релативно рањиве на спољне ударе, посебно у време када се распламсавају геополитички сукоби, када су глобални ланци снабдевања фрагментисани, а глобална економија је ослабљена", рекао је за "Глобал тајмс" макроекономски аналитичар Џанг Хонг.

Нова развојна "БРИКС" банка

Финансијска сарадња чланица блока постаје све интензивнија у оквиру Нове развојне банке (НДБ), познате и као "БРИКС банка". НДБ доживљава континуирану експанзију, јер служи као допуна тренутном глобалном финансијском систему, који је монополизован од западних земаља и нуди само ограничену помоћ привредама у развоју.

НБД је у уторак и среду одржала свој осми годишњи састанак у Шангају, на тему "Обликовање нове ере за глобални развој". Експерти и званичници, који су присуствовали овом догађају, рекли су да би НДБ требало да диверзификује своје канале финансирања, што ће помоћи у покретању глобалног економског раста.

НДБ је основана у јулу 2015. године, са седиштем у Шангају, ради мобилисања ресурса за инфраструктурне и пројекте одрживог развоја на тржиштима земља у развоју.

Банка је у последњих неколико година на листу чланица додала Бангладеш, Уједињене Арапске Емирате, Египат и Уругвај, а тренутно је у преговорима са Саудијском Арабијом.

image