Србија и Балкан

Русија уз Србију: ЕУ игнорише интересе Срба на КиМ

Чланице ЕУ потпуно су ћутале о настанку актуелне кризе, после вишегодишњег 'рада' Запада, потпуног занемаривања интереса српског становништва на северу покрајине, безусловне попустљивости тзв. 'власти' региона, непоштовање бриселских споразума из 2013. године, који предвиђају стварање Заједнице српских општина", саопштила је стална мисија Русије при ЕУ
Русија уз Србију: ЕУ игнорише интересе Срба на КиМ© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

ЕУ, која је себе прогласила главним посредником у преговорима између Београда и Приштине, није могла да гарантује поштовање интереса српског становништва у складу са Бриселским споразумима из 2013. године, саопштила је стална мисија Русије при ЕУ, коментаришући нове тензије на Балкану.

"Од почетка ескалације тензија на Ким, Брисел је настојао да не привлачи много медијске пажње. Садржај кратке изјаве портпарола Европске комисије за спољну политику и безбедност Петера Стана од 26. маја био је предвидљив: чланице ЕУ, као и обично, потпуно су ћутале о настанку актуелне кризе, која није избила изненада, већ као резултат вишегодишњег 'рада' Запада, потпуног занемаривања интереса српског становништва на северу покрајине, безусловне попустљивости тзв. 'власти' региона, непоштовање бриселских споразума из 2013. године, који предвиђају стварање Заједнице српских општина", наводи се у саопштењу. 

Подсећамо, јуче је стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов поручио да Београд има право да врати "одређени број својих полицајаца и војника" на територију Косова и Метохије.

"У светлу тренутне ситуације на Косову и Метохији било би корисно подсетити да у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН Београд задржава право да врати ограничен број својих полицајаца и војника у тај регион", написао је Уљанов на Телеграму.

Подсећамо, и данас је у општинама Лепосавић, Звечан и Зубин Поток почело окупљање Срба испред зграда локалне управе захтевајући повлачење косовске полиције и опозив градоначелника косовских Албанаца.  

image