Свет

Страх се шири Европом: Борељ позвао Москву да не погоршава сукоб због напада на Кремљ

Министарка спољних послова Француске Катрин Колона каже да је ово "чудан и загонетан инцидент"
Страх се шири Европом: Борељ позвао Москву да не погоршава сукоб због напада на Кремљwww.globallookpress.com © Zheng Huansong/Xinhua

Европска унија позива Русију да не користи напад на Кремљ за ескалацију украјинског сукоба, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ. 

"Позивамо Русију да не користи тај такозвани напад као изговор за даљу ескалацију сукоба", рекао је Борељ уочи седнице савета ЕУ за развој.

Овим поводом, огласила се и француска страна која је саопштила да је напад дроновима на Кремљ "чудан и загонетан инцидент".

"Немам неке посебне информације о томе и не желим да улазим у дискусије о различитим верзијама којих има много. Али могу рећи да је ово чудно. У нормалној ситуацији се то тешко разуме. Зато нећу ићи даље од тога осим што ћу рећи да је то чудно или загонетно. Украјина је званично саопштила да нема везе са тим догађајем који остаје без објашњења", изјавила је министарка спољних послова Француске Катрин Колона за радио "Франс интер".

Она је навела да Француска сматра да је неопходно да задржи све канале дијалога са Русијом и да није заинтересована за погоршање њене изолације.

"Неопходно је одржавати канале дијалога и ми смо то урадили. Председници се не чују од јесени. Подржавамо све канале комуникације са Русијом. Наше амбасаде раде, имамо контакте, одржавамо контакте са другим земљама, као на пример са Кином", казала је.

Према њеним речима, изолација Русије не одговара интересима Француске. 

"Немамо интересе да погоршавамо изолацију Русије. Волели бисмо да имамо канале за дијалог. То ће нам омогућити да пренесемо свој став", закључила је Колона.

image
VV inauguration
banner